O vila eleganta, construita in 1929 dupa un proiect semnat de renumitul arhitect sarb Dragisa Brasovan, un edificiu de o sobra frumusete, parca pregatit pentru a gazdui din decembrie 1952 un muzeu dedicat unui inventator a carui personalitate fascineaza si astazi si despre care circula cele mai bizare legende: Nikola Tesla. Cu cea mai bogata colectie dedicata acestuia, in depozitele institutiei se gasesc peste 160.000 de documente originale, in jur de 2000 de carti si periodice, peste 1000 de exponate tehnice, multe dintre ele unicate, aproximativ 1500 de fotografii, proiecte, scheme, alaturi de instrumente stiintifice si aparate diverse, machete ale inventiilor sale. Si in afara coplesitorului om de stiinta, ce se bucura inca de o neasteptata popularitate, muzeul incearca sa prezinte si omul din spatele mitului, cu o surprinzatoare colectie de obiecte personale – haine, manusi, o valiza, acte, scrisori primite de la alti mari cercetatori.
Muzeul de Arta Contemporana
Sectiuni de pictura si sculptura, in afara artistilor autohtoni fiind prezenta o admirabila selectie de nume celebre – Andy Warhol, Joan Miro, Salvador Dali – alaturi de fotografie si grafica, o generoasa colectie de New Media, o bogata biblioteca de carte si cataloage de arta (peste 4800 de volume si nu mai putin de 28.000 de cataloage din toata lumea), o arhiva de articole si una fotografica, se pare ca Muzeul de Arta Contemporana din Belgrad isi merita renumele. Foarte apreciat de cunoscatori in principal datorita colectiei de pictura din Serbia si fosta Iugoslavie, incepand cu anul 1900 si pana in prezent, considerat un obiectiv cultural de prima importanta al orasului si tarii, a fost fondat in 1958 ca muzeu de arta moderna, o initiativa inedita si admirabila.
Muzeul National al Serbiei
Un simbol si un reper definitoriu pentru Belgrad, cel mai important si cel mai vechi muzeu al orasului (infiintat in 1884) are in prezent peste 400.000 de exponate impartite in 34 de colectii, de la arta clasica la artefacte arheologice, de la monezi la carte si manuscrise, de la operele marilor maestri europeni la creatiile celor mai importanti artisti sarbi si iugoslavi. Tablouri italiene, olandeze, franceze, japoneze si engleze, fara a uita arta rusa si germana, cea mai valoroasa colectie numismatica din Serbia, carte, manuscrise si incunabule, piese unicate descoperite in diverse situri arheologice, si multe alte comori. Din pacate Muzeul National este inca captiv intr-un lung si costisitor proces de renovare si extindere ce pare a nu avea sfarsit, capodoperele sale asteptand tacute revederea cu vizitatorii.
Muzeul Vuk si Dositej
Un muzeu viu pentru locuitorii orasului. Un simbol si un reper al unei istorii ce pare eterna, dedicat unor oameni care au facut enorm pentru identitatea lingvistica si culturala a tarii. Deschis in 1949, este locul in care vizitatorii straini si cei sarbi descopera uneori cu uluire, alteori cu acea fascinatie simpla in fata personalitatii viata si insemnatatea a doua figuri istorice remarcabile: Vuk Stefanovic Karadzic (1787-1864), cel care a reformat limba sarba si a publicat in 1818 prima editie a Dictionarului sarbesc si Dositej Obradovic (1742-1811), figura culturala de prima importanta in istoria Serbiei, monah, scriitor si traducator cu o remarcabila influenta. Gazduita intr-una dintre cele mai vechi cladiri din Belgrad, ridicata in 1739, prezinta ca toate muzeele memoriale colectii dedicate celor doi, de la documente si obiecte personale – unele la prima vedere banale, precum haine, bastoane, instrumente de fumat – la corespondenta, carti si manuscrise, corespondenta, portrete si grafica, imagini de epoca si marturii diverse. Periodic institutia gazduieste manifestari si conferinte dedicate personalitatii celor doi si rolului jucat in istoria culturala a tarii.
Muzeul de Arta Africana
Cu siguranta un muzeu inedit in peisajul cultural din Belgrad, o galerie de arta dedicata exclusiv imaginarului creativ al Africii, cu statuete din lemn si sculpturi in bronz, stranii masti ceremoniale si decorative, piese din ceramica si instrumente muzicale traditionale, bijuterii sau banale ustensile casnice, surprinzatoare prin decoratiuni si forme aparte. Un spatiu ce isi asteapta vizitatorii din 1977 si a carui existenta nu ar fi fost posibila fara generoasa donatie facuta de pasionatul colectionar Zdravko Pecar, care si-a daruit colectia de artefacte si arta africana, adunata cu migala in cei peste douazeci de ani petrecuti ca diplomat si ambasador iugoslav pe inca prea putin cunoscutul continent.
imagine - commons.wikimedia.org
Aprilie 2016