Belfast este cel mai important oras al Irlandei de Nord, cu o populatie de circa 286.000 locuitori. Numele acestuia, in traducere “gura raului”, se refera la cadrul natural in care s-a format. La prima vedere, orasul nu poarta amprenta conflictelor politice si religioase din ultimele doua secole, insa analizandu-l mai amanuntit veti observa cum cartierele nationalistilor catolici sunt in culorile oranj-alb-verde, iar ale unionistilor protestanti in alb-albastru-rosu.
In Irlanda catolicii reprezinta majoritatea, iar protestantii sunt o minoritate. In Irlanda de Nord este invers, de aceea oamenii isi doresc unirea cu Regatul Unit al Marii Britanii. Belfast a jucat un rol deosebit in timpul Revolutiei Industriale pana in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Chiar si astazi, orasul este renumit in lume pentru industria inului si industria navala.
Daca va doriti o plimbare pe cea mai importanta artera de circulatie atunci indreptati-va pasii spre Donegall Street, care este un fel de Oxford Street. Dupa aceasta experienta va veti convinge cat de tanara este natiunea irlandeza si cat de multi copii s-au nascut pana in 2007, in perioada de boom economic. Construit in 1870, pentru al treile marchiz de Donegall, castelul Belfast constituie una dintre cele mai spectaculoase atractii locale. Crama restaurant este deschisa in fiecare zi intre orele 11,00-17,00 si serveste clientii cu gustari delicioase, bauturi racoritoare si bucate traditionale.
Tot in Belfast se poate vizita una dintre cele mai frumoase piete acoperite. In St George’s Market gasesti aproape orice, de la traditionalele legume, la produse handmade, dulciuri sau mancaruri mexicane. Este un loc in care, cu siguranta, te vei intoarce oricand cu placere! Primaria din Belfast realizata in piatra de Portland, constituie un exemplu remarcabil de Arhitectura Renascentista si si-a deschis usile in 1906. Astazi face parte din circuitul turistic local. Belfast este locul unde te vei impartasi direct de la sursa de povestea tragica a Titanicului.
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume, un adevarat gigant, modern si rapid. A fost contruit in Belfast, la santierele Harland and Wolf, avandu-i ca proiectanti pe Lord Pirrie, director al White Star Line, Thomas Andrews, manager in constructie si Alexander Carlisle, managerul general al santierului.
Constructia Titanicului a fost finantata de J.P. Morgan si compania sa, International Mercantile Marine si a inceput la data de 31 martie 1909. Echiparea si finalizarea completa a vasului a fost realizata la data de 31 martie 1912. Lungimea Titanicului masura 269,1 metri, latimea era de 28 de metri, inaltimea de la punctul de plutire pana la puntea principala masura 18 m, iar greutatea era una colosala, 46.328 de tone.
Sursa foto: wikipedia.org
3 septembrie 2013
I. C.
editor artline.ro