Cu toate ca este apanajul religiei catolice, Belén-ul a inceput sa fie adoptat si in tarile ortodoxe din vestul Europei. Daca avem in vedere pe langa estetica si numarul conationalilor emigrati in peninsula Iberica, nu ne mira deloc ca aceasta practica a fost adoptata cu atata usurinta in tara noastra, mai ales la orase unde decoreaza adesea vitrinele in perioada Craciunului. Ca e bine sau rau in raport cu ce avem la randul nostru din stramosi, sa judece fiecare! Altceva doream sa subliniem acum, anume ce reprezinta el in esenta si cum este privit in interiorul culturii de care apartine.
Dupa cum indica numele, tara care a popularizat conceptul pretutindeni in lume a fost Spania. Cuvantul “Belén” nu reprezinta altceva decat traducerea topicului Bethleem, iar scena asociata lui, o reconstituire a Nasterii Domnului cu statuete si figurine de diferite dimensiuni.
Potrivit legendei, mergand spre Locurile Sfinte in iarna anului 1223, Sfantul Francisc a fost nevoit sa petreaca Ajunul Craciunului intr-o pestera din orasul italian Greccio. Aici el a organizat o reprezentare a Nasterii lui Hristos pentru locuitorii orasului, folosind un magar si un bou. Acesta ar fi fost primul Belén din lume. Aceeasi legenda relateaza mai departe cum, fiind frig afara, Sfantul Francisc a folosit o papusa pentru a-l inchipui pe pruncul Iisus. Dar in momentul scenetei, se spune, papusa ar fi inceput sa planga ca un copil adevarat.
In perioada care precede marea sarbatoare a Craciunului, mai toate orasele si satele importante spaniole se concentreaza pe scena intruparii Domnului in pestera din Bethleem. Personajele sunt amplasate fie in piata orasului, fie langa biserica sau intr-un loc cu oarecare conotatii spirituale.
In localitatile neinsemnate doar personajele principale sunt reprezentate, in timp ce in orasele mai importante precum Torrevieja, de pe Costa Blanca din sudul Spaniei, reconstituirea cuprinde pe langa scena principala si imprejurimile pitoresti ale orasului biblic. La Torrevieja, scenariul acopera aproximativ o treime din piata principala amplasata in fata bisericii, adica suficient cat sa necesite zile bune pentru instalare. Belénul de aici aduce in atentie evenimentele principale legate de Nasterea Domnului, incepand cu Buna Vestire si terminand cu Fuga in Egipt. Copiii, indeosebi, au parte de o experienta deosebita cand descopera pruncul Iisus si celelalte personaje in marime naturala, morile de vant si locuintele cu hornuri care fumega. Anual sunt aduse plante adevarate pentru o reproducere cat mai fidela a realitatii, efectul de ansamblu fiind uimitor.
Nu in cele din urma, Torrevieja gazduieste un muzeu dedicat belén-urilor. Obiectivul este vizitat in fiecare an de zeci de mii de turisti, si totusi nimeni nu a spart sau a incercat sa fure vreodata ceva.
Istoric vorbind, belén-ul a patruns in Spania abia in secolul al XV-lea adus de calugarii franciscani. Cel mai vechi belén spaniol confectionat din bronz si argint dateaza din veacul al XVI-lea, este cunoscut sub numele “Belén de Coral” si se afla la Manastirea Delcalzas Reales din Madrid.
Sursa foto: spain.info
I. C.
editor artline.ro