Profesor, etnomuzicolog si pianist, Bela Bartok a fost unul dintre cei mai influenti compozitori ai secolului XX, alaturi de Claude Debussy, Arnold Schoenberg, Igor Stravinsky, Paul Hindeminth si Anton Webern. Nascut in 25 martie 1881 la Sannicolau Mare, Bartok primeste primele lectii de pian de la masa sa iar mai tarziu devine elevul lui Thoman, fiul marelui Franz Liszt. Din 1899 studiaza pianul si compozitia la Bratislava si la Academia Regala de Muzica din Budapesta, unde intre 1908 si 1934 a functionat ca profesor de pian.
In domeniul compozitiei Bela Bartok a debutat ca un romantic, influentat de predecesorii care au creat pe la jumatatea veacului al XIX-lea. In poemul sinfonic “Kossuth” (1904) se recunoaste influenta muzicii lui Liszt si Richard Strauss. Dar daca in primele sale opere, Bartok se orienteaza in traditia muzicii vest-europene, incepand cu 1905 devine din ce in ce mai preocupat de muzica populara maghiara, romaneasca si cea interpretata de tigani. Astfel va realiza impreuna Zoltan Kodaly, prietenul si colaboratorul sau, o culegere publicat in 12 volume cuprinzand folclor maghiar, romanesc, sarbesc, croat, turcesc si chiar nord-african.
Muzica populara isi va lasa amprenta in opera lui Bartok mai mult din 1907, cand compozitorul calatoreste in Transilvania pentru a lua contact cu muzica traditionala a romanilor. Aceasta experienta il va convinge sa-si construiasca de acum, o parte dintre melodii, pe motive folclorice. Dansuri populare romanesti este o suita de piese scurte compuse de Béla Bartók in 1915. Piesele au drept baza 6 melodii transilvanene pentru vioara. Astazi, suita este disponibila in varianta din 1971, pe portativ fiind trecuta si gama, desi Bartok nu obisnuia sa o scrie.
O alta contributie majora a lui Bela Bartok in domeniul muzicii a fost adusa prin conceperea lucrarii cu scop pedagogic “Microcosmos” (1935). Aceasta se alcatuieste din 150 de piese pentru pian cu grad de dificultate progresiv. Cele sase cvartete de coarde sunt considerate unele din cele mai importante compozitii ale genului. In anul 1940, Bartok emigreaza in Statele Unite pentru a evita nazismul. Se stabileste in New York cu sotia sa, unde preda la Universitatea Columbia si continua sa se preocupe de compozitie. Cu toate acestea, sanatatea lui nu va fi niciodata excelenta si va intampinat probleme financiare constant. S-a stins din viata la New York in 1945.
9 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro