Pentru istorici si arheologi, dar mai ales pentru cei pasionati de istoria vechiului Israel, Beit Shean este una dintre destinatiile obligatorii pentru o calatorie in Tara Sfanta. Pentru ca acest sit este unul dintre cele mai mari si mai interesante din lume, aici gasindu-se atat urmele vechii asezari, ce dateaza din mileniul 5 IdHr, cat si ruinele asezarii romano-bizantine si cele ale orasului arab, cel putin la fel de interesante. Dar Beit Shean, dincolo de valoarea sa pentru cercetatori, este si unul dintre cele mai importante locuri pentru istoria tarii.
Scurta istorie
Orasul biblic este mentionat in Vechiul Testament ca locul unde s-a desfasurat batalia de pe Muntele Gilboa, dintre regele Saul si filistini, din secolul X IdHr, terminata cu infrangerea israelitilor. Mai tarziu, in perioada elenistica, orasul a purtat numele de Scythopolis sau Nisa-scythopolis, pentru ca in perioada romana asezarea sa se dezvolte si mai mult. Sub stapanirea bizantina orasul a devenita capitala a Palestina Secunda si in locul vechilor credinte a fost introdus crestinismul. Dupa ce asezarea a fost din nou cucerita, de aceasta data de arabi, la inceputul secolului VII, si-a redobandit si numele original. Distrus partial de un cutremur, orasul a fost in cele din urma aproape abandonat, si in urmatoarele secole aici va mai exista doar un mic sat, cu cel mult 100 - 120 de locuitori.
Sapaturile la situl arheologic au inceput in 1921, la initiativa Universitatii din Pennsylvania, iar vechiul Beit Shean a inceput sa fie redescoperit pas cu pas, pana in 1933. Alaturi de numeroasele artefacte din perioada egipteana, expuse astazi in muzee din Ierusalim si SUA, au fost descoperite numeroase marturii din perioada romana si bizantina, de la monede si arta la ceramica, locuinte, constructii diverse. Alaturi de acestea astazi pot fi admirate ruinele unui teatru roman, ridicat in secolul II, vechile strazi strajuite de coloane si pavate cu bazalt, o impresionanta baie publica - cea mai mare baie publica bizantina descoperita in Israel - mozaicuri diverse, un templu roman, o fantana si multe, multe alte obiective. Din pacate Beit Shean este doar rareori inclus pe lista obiectivelor turistice, aflandu-se prea departe de orasele mari. Ceea ce este o pierdere pentru cei care vin in Tara Sfanta. Aici, intr-un spatiu totusi restrans pot fi descoperite marturiile trecerii mai multor civilizatii, milenii de istorie a caror poveste nu este inca intrutotul cunoscuta.
Iulie 2008