Beijing este centrul politic, economic, cultural al Chinei, fiind in acelasi timp, alaturi de Xian, Luoyang, Kaifeng, Nanjing si Hangzhou, unul dintre cele sase vechi orase ale tarii.
De-a lungul istoriei a fost locul unde se intampla totul, de la politica la comert si cultura, iar astazi cei care ajung aici au sansa de a descoperi nu doar indelungata traditie a trecutului, ci si schimbarile pe care le-a adus dezvoltarea moderna a orasului.
Capitala Chinei se gaseste in partea de nord a tarii, in apropiere de Tianjin si langa provincia Hebei, avand o suprafata de peste 16.410 kilometri patrati si o populatie in crestere, de aproape 15 milioane locuitori.
Dar Beijing nu este doar o impresionanta metropola, cu un ritm de viata trepidant si in continua schimbare, dar mai ales o adevarata legenda, un oras a carui istorie incepe cu sute de mii de ani in urma. |
Potrivit cercetatorilor, orasul a inceput sa se dezvolte cu mai bine de trei milenii in urma, dar cu si mai mult timp in urma regiunea era populata de stramosii lui Homo sapiens. Beijingul a avut o istorie dramatica, devenind un centru al puterii militare si economice chineze dupa ce a luptat impotriva invadatorilor si puterilor straine, si-a revenit dupa incendii devastatoare, fiind locul unde au aparut si s-au stins dinastii imperiale puternice.
Beijing a fost capitala de mai bine de opt secole, din perioada Dinastiei Yuan (1271 - 1368) pana la Dinastia Ming (1368 - 1644) sau Qing (1644 - 1911). Treizeci si patru de imparati au domnit asupra Chinei de la Beijing, iar inca de la inceputuri orasul a fost un centru economic, cultural si politic, precum si o adevarata legenda a Orientului.
Chiar daca astazi orasul Beijing este o metropola moderna, pulsand in acest timp, si-a pastrat si farmecul trecutului, asa ca puteti descoperi "vechiul Beijing" in numeroasele temple, targuri, ceainarii la Hutong sau la Opera Peking. Este uluitor cum partea veche a orasului, cu cladirile si stradutele sale, mereu aglomerate si pline de animatie, se imbina cu cladirile moderne si ritmul vietii in secolul XXI. |
Beijingul se poate lauda cu cea mai mare piata centrala din lume, Piata Tian'anmen, cu Orasul Interzis - cel mai mare palat imperial pastrat perfect, un complex arhitectonic unic in lume -, o portiune foarte bine pastrata a Marelui Zid Chinezesc, precum si cu Templul Paradisului, unul dintre cele mai mari si mai frumoase din lume.
Mii de turisti din intreaga lume, precum si numerosi locuitori ai altor orase din China, vin aici pentru a descoperi adevarate comori, vechi de secole. |
Dar orasul nu se remarca doar prin aceste obiective turistice si culturale, pentru ca o simpla plimbare pe strazile din Beijing ofera privirii imaginea unei metropole cu zgarie-nori ametitori, mall-uri mereu supra-aglomerate, un trafic ce adesea pare paralizat.
Cumparaturi la Beijing
Cele mai potrivite locuri pentru cumparaturi sunt Yansha mall, Tiananmen, Strada Wangfujing, Guomao Shopping Mall, Strada Qianmen sau Strada Xidan, peste tot putand gasi magazine diverse si cu o bogata oferta. Dar nu sunt si singurele.
Trebuie sa stiti ca in perioada verii magazinele si mai ales mall-urile din Beijing sunt deschis de la 9 dimineata la ora 9 seara, in timp ce in perioada rece se inchid cu o ora mai devreme. Puteti plati cu cardul in toate magazinele mari si in cateva din cele mai marunte, dar pentru vanzatorii stradali veti avea nevoie mereu de bani gheata.
Pasionatii de arta traditionala chineza vor gasi la Beijing piese ale celor patru arte reprezentantive : cloisonne (Jingtailan), sculpturi in fildes (Yadiao), obiecte din jad (Yuqi) si piese lacuite (Qidiao), realizate artizanal si perfecte pentru a fi pastrate ca amintire. Veti mai gasi si figurine din lut (Niren), tesaturi si alte produse, in magazine sau pe tarabele artizanilor.
In Beijing exista nu mai putin de patru zone perfecte pentru cumparaturi : Strada Wangfujing, Strada Qianmen, Strada Comerciala Xidan si Strada Dongsi.
Strada Wangfujing incepe in partea de sud a orasului, cu East Changan Jie si se termina in partea de nord, cu China Art Gallery. Este una dintre cele mai vechi artere comerciale ale orasului, cu o istorie de aproape sapte secole si prima zona comerciala din Beijing, avand numeroase magazine si buticuri, care ofera produse diverse, de la cele locale la cele ale unor firme internationale. In ultimii ani aceasta strada a inceput sa imite tot mai mult celebra Champs-Elysees din Paris. Tot aici veti gasi si o impresionanta librarie de carte straina, precum si Strada Vechiul Beijing.
Aici se gasesc numeroase produse traditionale, de la haine si incaltaminte la matasuri, pensule si tus chinezesc, dar si specialitati culinare si artizanat. Beijing Craftwork si Art Mansion sunt magazine specializate in arta industriala si arta contemporana, celebre in intregul oras, dar veti gasi si alte magazine de gen. Turistii care isi doresc haine elegante ar putea face o vizita la magazinul Yong Zheng, plin de costume elegante si destul de ieftine pentru calitatea pe care o au, si care de-a lungul timpului a numarat printre clienti numerosi politicieni si vedete din intreaga lume.
Strada Qianmen a fost centrul comercial al orasului cu cinci secole in urma, dar acum este mai putin vizitata, pentru ca aici se gasesc mai ales magazine vechi, cu marfuri ce nu isi mai gasesc prea usor cumparatori.
La vest de Piata Tiananmen se gaseste strada Xidan, numita si a doua strada Wangfujing, unde veti gasi produse culinare, haine si alte marfuri diverse, dar si localuri, restaurante, librarii, intr-o imbinare fericita de shopping si relaxare.
Colectionarii de antichitati trebuie sa viziteze strada Liulichang, numita si strada Culturii, unde puteti cumpara bijuterii, picturi, antichitati, lucrari de caligrafie. Piesele mai vechi de un secol poarta un sigiliu rosu special si este necesara o licenta de export pentru a le scoate din China. Cel mai cunoscut magazin de aici este Rong Bao Zhai, cu o indelungata traditie - a fost deschis in urma cu circa 300 de ani - unde veti gasi doar opere de arta autentice. Tot pe aceasta strada sunt numeroase magazine de ceasuri si mobilier. Libraria Chinezeasca se gaseste tot aici, si veti gasi de la editii noi ale vechilor carti chinezesti la lucrari de filosofie si istorie, majoritatea in editii excelente.
Matasurile au fost mereu mai mult decat o simpla marfa pentru China, devenind un simbol si o arta, iar strada Xiushui (strada Matasii) se gaseste in Beijing, magazinele de aici fiind vizitate in special de turistii straini. Nu ezitati sa va targuiti indelung pentru ce cumparati, pentru ca si negocierile fac parte din traditia si farmecul locului.
La sfarsit de saptamana la Beijing are loc Targul de Arta si Cultura Populara Panjiayuan, unde veti gasi produse de artizanat, carti si mobilier de epoca, piese din jad, portelanuri, monezi chinezesti si straine, costume populare si multe altele.
Daca pasionatii de cumparatori se vor simti cu adevarat rasfatati, gasind atat produse chinezesti, cat si produse de import, multe marci prestigioase, nici gurmanzii si cei indragostiti de bucataria chinezeasca nu au fost uitati. In nici un alt oras din lume nu vor gasi atat de multe restaurante traditionale, cu meniuri bogate si extravagante, acoperind cele opt stiluri distincte ale bucatariei chineze, completate de numeroase restaurante cu preparate in stil occidental. Hotelurile moderne din Beijing sunt la nivelul celor din alte metropole, oferind cele mai bune servicii.
Atractii in Beijing
Este greu sa faci o lista a obiectivelor care merita vizitate in acest imens oras. Dar primul pe lista, destinatie obligatorie pentru oricine ajunge pentru prima data la Beijing, ramane faimosul Oras Interzis, un complex arhitectural unic in lume.
In total aici se gasesc 9999 de camere, cu una mai putin decat cifra care in traditia chineza simbolizeaza "Perfectiunea Divina". Din pacate o parte din camere, altadata cu mobilier si decoratiuni extraordinare, s-au degradatat in timp. Guvernul chinez a inceput un vast program de restaurare, iar pana in prezent peste 8000 dintre incaperi au fost renovate si au din nou farmecul trecutului. Un proiect ambitios si costisitor, dar potrivit acestui palat care pret de cinci decenii a fost centrul administrativ al Chinei, precum si resedinta imparatilor si imparateselor din Dinastia Yuan (1271 - 1368), Ming (1368 - 1644) si Qing (1644 - 1911). Complexul este aparut de un impresionant sant cu apa adanc de sase metri si de un zid masiv, inalt de zece metri.
Piata Tiananmen este cea mai mare piata centrala din lume, si nu este doar un simbol al Beijingului, ci chiar al intregii tari. Acest spatiu urias, comparabil - dar mult mai impresionat - cu Kremlin, este inconjurat de numeroase constructii si institutii importante : Muzeul de Istorie al Revolutiei Chineze, Mausoleul Mao, Turnul Tiananmen, Qianmen. In fiecare zi, la rasaritul si la apusul soarelui, aici are loc pretentiosul si complicatul ceremonial al ridicarii steagului chinez, un spectacol de neuitat pentru cei care il descopera in premiera.
Marele Zid se gaseste si astazi atat pe lista minunilor lumii, cat si pe cea a obiectivelor protejate, facand parte din patrimoniul cultural mondial. Si pe buna dreptate, pentru ca aceasta constructie imensa, ridicata pentru a respinge in trecut atacurile invadatorilor, se intinde pe teritoriul a cinci provincii, avand 6700 de kilometri, trecand de la Shanhaiguan Passin in est pana la Jiayuguan in partea de vest. In trecut Marele Zid era adesea comparat cu un dragon gigantic, ce trece pe teritoriul Chinei si se spune ca este singura constructie ce poate fi vazuta de pe Luna. Chiar langa Beijing se poate vedea o parte din structura impresionanta, iar panorama este cu adevarat de neuitat.
Beijingul are si nenumarate temple, care si-au pastrat important religioasa, dar sunt in egala masura si adevarate opere de arta arhitecturala. Cel mai important este complexul cunoscut sub numele de Templul Paradisului, cel mai mare din tara, construit in secolului XVI si foarte bine pastrat si astazi. Nu este insa singurul din Beijing. Tot aici puteti vizita templul taoist Norul Alb, unul dintre cele mai vechi, dar si Templul lui Confucius, dedicat memoriei inteleptului chinez, locul unde puteti intelege cat de importanta este credinta in viata poporului chinez.
Printre celelalte atractii din Beijing se numara : mormintele celor 13 imparati Ming, Turnurile Clopotului si Tobei, construite incepand din 1400, Vechiul Observator (construit in vremea lui Kublai Khan), Piata Matasurilor, Gradinile Botanice, Templul Norilor de Azur, Vila Printul Gong.
Daca dupa toate aceste obiective impresionante sunteti in cautarea linistii, o plimbare printr-unul dintre nenumaratele parcuri ale Beijingului ar putea fi ceea ce doreati. Primul si cel mai frumos este Parcul Beihai, construit se pare cu secole inainte de Orasul Interzis si unul dintre locurile in care vechii imparati ai Chinei veneau adesea. Astazi parcul este deschis tuturor si are numeroase pavilioane si alei, precum si Pavilionul celor Cinci Dragoni, precum si un lac cu o mica insula, asezat chiar in centru. Nici Palatul de Vara nu trebuie evitat, fiind o uriasa gradina in stil imperial, de o frumusete uluitoare, model in istoria gradinilor chinezesti.
Ce trebuie sa vedeti la Beijing
Observatorul Vechi
Marele Zid
Parcul Beihai
Gradina Zoologica din Beijing
Orasul Interzis
Templul Marelui Clopot
Templul Guangji
Marele Zid Gubeikou
Parcul Jingshan
Strada Liulichang
Podul Lugou (Podul Marco Polo)
Mormintele Ming
Moscheea Niujie
Palatul de Vara
Vila Printului Gong
Shichahai
Palatul de Vara
Parcul Taoranting
Templul Paradisului
Templul lui Confucius
Piata Tiananmen
foto: bigphoto.com