Situata in nord-estul Chinei, “capitala nordica” - Beijing, este o deosebita destinatie turistica. Dintre cele mai importante orase ale Chinei, Beijingul este considerat cel mai important centru cultural si politic, in timp ce Shanghai sau Hong Kong sunt primele ca si importanta economica.
Beijingul este unul dintre putinele orase care pentru o perioada foarte lunga de timp a avut continuitate in ariile culturale si administrative. Cu greu gasesti o cladire in Beijing care sa nu fi avut vreo semnificatie istorica. Acest oras pastreaza traditia orientala si o descopera fiecarui vizitator prin multimea de temple, palate, porti si ziduri.
Capitala are peste 17 milioane de locuitori si este unul dintre cele mai poluate orase din lume. Datorita poluarii masive s-au luat o serie de masuri aproape radicale pentru curatatea aerului. S-au plantat sute de mii de copaci, masinile cu grad marit de poluare nu au permis de circulatie in oras, iar in 2008 cu ocazia Olimpiadei, sau cheltuit peste 17 miliarde de dolari pentru efortul de a curata orasul si de a-l face mai “respirabil”.
Beijingul este impartit in 18 districte. Orasul imbina trei stiluri diferite de arhitectura. Primul, cel traditional al Chinei Imperiale, este cel mai bine redat de Tian’anmen (Poarta Pacii Ceresti), de Orasul Interzis, cel mai mare palat imperial pastrat perfect, unde exista in total 9999 de camere, si Palatul deVara. Al doilea stil arhitectural se numeste „sino – sov” si s-a format intre anii 1950 si 1970. Al treilea este cel modern , care poate fi cu usurinta remarcat pe strazile unde se afla majoritatea sediilor companiilor, bancilor etc.
Printre principalele atractii ale orasului se numata si Opera din Beijing, unde reprezentatiile ce imbina muzica, dansul, miscarile specifice descopera traditia pastrata din cele mai vechi timpuri.
Orasul Interzis, o alta atractie de netrecut cu vederea, pe langa palate imperiale si temple include alei de o deosebita frumusete, poduri, lacuri, gradini si parcuri. Parcul Beihai, este mai vechi decat Orasul Interzis si a fost preferatul celor mai multi imparati ai Chinei. Detine numaroase alei si pavilioane, precum Pavilionul celor Cinci Dragoni, un lac si se considera a fi cel mai bun exemplu de arta gradinaritului si a designului de gradina, cu care China se mandreste.
Nu in ultimul rand, la 60 de kilometri de Beijing este poarta de acces catre Marele Zid Chinezesc, constructie impresionanta cu o lungine de peste 6000 de kilometri.