Lista nominalizarilor la Premiul Booker de anul acesta cuprinde cartile a 13 autori, dintre care doar unul are deja un nume sonor in literatura, Ian McEwan.
Premiat in 1998 cu prestigioasa distinctie, McEwan se numara printre obisnuitii Bookerului, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre ceilalti concurenti de anul acesta.
Patru dintre ceilalti 12 se vad pentru prima oara intrati in cea mai importanta competitie literara din Marea Britanie, care a ajuns sa concureze in prestigiu, la nivel mondial, Premiul Nobel pentru literatura. Premiul Booker se acorda in fiecare an pentru cea mai buna carte scrisa fie de un autor britanic, fie de unul din Irlanda sau din fostele colonii.
Anul acesta, finalistii vor fi alesi pe 6 septembrie, iar castigatorul premiului va fi anuntat pe 16 octombrie si recompensat cu suma de 50.000 de lire sterline.
Premiantul poate castiga insa chiar mai mult din vanzari, pentru ca un Booker aduce valuri de cumparatori in librarii. Astfel, cartea `Marea`, a lui John Banville, care a castigat in 2005 fara a fi favorita, a avut vanzari cu 300% mai mari pe Amazon a doua zi dupa ce autorul a primit premiul. `Marea` a aparut si in Romania, la Editura Nemira.
Englezii pariaza pe McEwan
Pentru a alege cele 13 carti dintr-o lista de 110, juriul a avut nevoie de mai mult de sase ore de deliberari. Nici nu s-au anuntat bine concurentii ca englezii au inceput sa si parieze cine va castiga anul acesta.
Cei mai multi au mers pe mana lui McEwan, care acum concureaza cu cartea `Pe plaja Chesil`. Aici, autorul povesteste cum sansele unui cuplu din anii ‘60 de a ramane impreuna sunt distruse de criza sexuala din prima noapte. In toamna aceasta, cartea va fi deja tradusa de Ana-Maria Lisman pentru Editura Polirom.
Autoarea britanica Nicola Barker, pe locul doi la pariuri, aduna simpatia cititorilor cu cel de-al patrulea roman al ei, `Darkmans`, unde personajele vorbesc aprins despre cum literatura moderna, la fel ca orasul modern, nu poate ignora istoria.
`The Reluctant Fundamentalist`, cartea pakistanezului Mohsin Hamid, a treia in preferintele pariorilor, spune povestea unui concetatean al acestuia, aflat in SUA dupa atentatul din 11 septembrie.
Alt concurent, neozeelandezul Lloyd Jones, vine cu `Mister Pip`, o carte despre un profesor si elevii sai intr-un sat din Papua Noua Guinee in anii ‘90, cu care a castigat deja Premiul pentru cartea anului in Commonwealth (fostele colonii) pe 2007.
Anul trecut, premiul l-a luat tanara scriitoare din India, Kiran Desai (35 de ani) cu cartea `Mostenirea taramului pierdut`, care apare peste doua saptamani la Editura Polirom. Favoritul de anul acesta, nominalizat in 2005, n-a ajuns atunci in finala, unde `greii` Salman Rushdie, J.M. Coetzee, Kazuo Ishiguro si Julian Barnes au pierdut in fata lui John Banville.
Bookerul impune foarte repede autorii nominalizati, publicul se napusteste sa-i cumpere pe toti. In lunile dinaintea decernarii, se discuta foarte mult despre cartile lor.
Pariuri
McEwan, primul in top
Cele mai multe pariuri le-a primit favoritul Ian McEwan. Cifrele de mai jos arata de cate ori vor castiga pariorii suma pusa la bataie daca favoritul lor ia Bookerul: de trei ori (3/1), de cinci ori (5/1) sau de noua ori (9/1).
> Ian McEwan - 3/1
> Nicola Barker - 5/1
> Mohsin Hamid - 7/1
> Catherine O’Flynn - 8/1
> AN Wilson - 9/1
Vesnic candidat
Premiat pentru `Amsterdam`
Ian McEwan a ajuns in repetate randuri pe lista finalistilor la Booker: in 1981, cu `Mangaieri straine`, in 1992, cu `Cainii negri` si, in 2001, cu `Ispasire`, care au aparut si la Polirom. Romanul sau `Amsterdam` a fost recompensat in 1998 cu prestigiosul premiu.
Juriul s-a lasat atunci convins de povestea care se intampla intre o incinerare, cu care debuteaza romanul, si cele doua morti din final.
In `Pe plaja Chesil`, Edward si Florence se casatoresc in vara anului 1962, cu putin inaintea revolutiei sexuale.
In prima noapte, care incepe cu romantismul si emotiile firesti, relatia dintre cei doi esueaza in plina criza sexuala. Pentru ca nu pot vorbi despre ce li se intampla, prima lor noapte ramane si ultima.