Zeii din mitologia antica s-au transformat in eroi ai poeziei antice. Acestia au devenit din nou, mai tarziu, personaje principale ale povestilor scrise in cartile pe care le avem astazi in biblioteca, spunea Max Muller, scriitor, filolog si orientalist german.
Andrew Lang, poet, novelist si critic literar, spunea ca personajele din povesti au fost la inceput doar simple personificari intr-o serie de istorisiri. Apoi, acestea au intrat in legendele mitologiei antice si au devenit eroii pe care-i cunoastem.
Cum au aparut basmele ?
Unii spun ca un basm este o prezentare poetica a unui adevar spiritual, iar altii sunt de parere ca un basm este o poveste spusa intr-o lume nebuna unei singure persoane care poate avea gandurile limpezi si sanatoase. Acea persoana este un copil.
Originea basmelor inca nu a fost descoperita. La intrebarea "ce sunt basmele?" se cauta inca un raspuns concret, insa pana in prezent s-au descoperit patru origini diferite care incearca sa explice ce este basmul si unde s-a nascut.
Prima presupune ca basmele sunt asemeni grohotisului si au supravietuit in timp prin ecouri ale unor povestiri cu zei si eroi.
Impotriva acestei teorii am putea spune ca in conditiile in care basmele relateaza intamplari similare cu cele intalnite si in miturile grecesti nu au cum sa fie catalogate drept grohotis.
Cea de-a doua teorie despre originea basmului spune ca acesta este un mit al fenomenelor naturale precum soarele, tunetul, ploia etc. Aceasta teorie, numita teoria soarelui, este promovata de Max Muller si de fratii Grimm. Acestia sustin ca basmele au fost experiente ale omului primitiv, cand acesta nu reusea sa faca diferenta intre natura si propria personalitate ori cand nu reusea sa gaseasca explicatii in legatura cu fenomenele ce ii inconjurau. Omul primitiv a fost cel care a dat startul povestilor despre noapte si zi, intuneric si lumina, soare si nori, rau si bine.
A treia presupunere legata de originea basmului spune ca aceste povesti fantastice s-au nascut in India, ele facand parte din patrimoniul Aryan de la inceputul existentei acestui popor.
Inrudita oarecum cu cea a soarelui, teoria sustine ca pentru prima data basmele au aparut in cartile sanscrite.
Ultima origine presupusa a basmului, cea de-a patra, spune ca aceste "povesti nemuritoare" cu zei, zmei si zane s-au nascut odata cu pamantul.