(1852-1897)
Barnett Barnato, om de afaceri de succes, s-a nascut la Londra in 1852. Numele sau adevarat era Barnett Isaacs, schimbandu-l in Barnett Barnato in perioada in care era comediant. A fost fiul unui negustor evreu, Isaac Isaacs din East End, Londra.
A plecat in Africa de Sud in 1873 impreuna cu fratele sau Henry, reusind in scurt timp sa devina foarte bogat dupa ce a reusit sa cumpere mai multe mine de diamante si de aur in regiunea Kimberley, unde a reluat productia, desi toata lumea se astepta ca minele sa fie deja secate. Dar Barnato a riscat, si in urma mai multor speculatii a reusit sa adune o avere impresionanta. Statutul social l-a determinat la un moment dat sa se implice si in politica, ajungand in Parlamentul din regiune. Se spune ca s-ar fi sinucis, aruncandu-se in mare in 1897, in timpul unei calatorii spre Anglia. Familia a respins mereu aceasta versiune, sustinand ca Barnato nu ar fi facut niciodata asa ceva.
Barnato nu a fost doar un om de afaceri de mare succes, ci si un pasionat colectionar de arta, colectia sa numarand peste 10.000 de piese, cele mai multe portrete. Dintre acestea 4000 sunt tablouri, sculpturi si miniaturi, alte 6000, expuse foarte rar, sunt lucrari delicate pe hartie, foarte sensibile la lumina si usor degradabile.
Povestea diamantelor sud-africane incepe intre decembrie1866si februarie 1867, cand Erasmus Jacobs, in varsta de doar 15 ani, a gasit pe terenul fermei tatalui sau, situata la sud de Orange River, o piatra transparenta. Era doar inceputul unei adevarate febre a diamantelor, in 15 ani Africa de Sud producand mai multe diamante decat o facuse India in peste 2000 de ani. Aceasta abundenta de diamante a coincis cu secarea minelor braziliene si cu aparitia unei noi clase de mijloc, foarte instarita, mai ales in SUA, care a afacut ca pretul diamantelor sa nu se prabuseasca asa cum se intamplase in 1730, cand productia braziliana depasise cu mult cererea.
Atat Cecil Rhodes cat si Barnato au pornit la lupta pentru a domina industria de diamante incercand sa cumpere toate actiunile care apareau pe piata. Lupta dintre cei doi pentru controlarea singurei companii independente, Compania Franceza (Compagnie Francais des Mines de Diamant du Cap) a fost dura, pana cand Barnato a reusit, printr-un artificiu banal, sa controleze compania franceza. Dar gustul victoriei a devenit repede amar cand a aflat ca Rhodes reusise, cu ajutorul celebrei familii Rothschild si a lui Alfred Beit sa cumpere o cincime din Mina Kimberley Central, cea mai cunoscut mina de diamante din regiune, care reprezenta si principala proprietate a companiei franceze. Pretul actiunilor companiei a inceput sa scada vertiginos atunci cand Rhodes a reusit sa ii convinga pe actionari sa le vand agentilor sai, iar Barnato nu a putut sa faca nimic. Se spune - desi este probabil sa fie o simpla legenda - ca Rhodes, dupa ce pret de 22 de ore a incercat sa il convinga pe Barnato sa isi vanda compania, i-ar fi oferit acestuia o galeata plina de diamante, spunandu-i sfarsit de oboseala : "Semneaza, Barney, si asatea sunt ale tale".
In 1888, dupa negocieri indelungate, Barnato a capitulat si a vandut, profiturile noii companii fiind ulterior folosite pentru expansiunea britanica. Rhodes a castigat aprobarea lui Barnato dupa ce i-a oferit numeroase beneficii : unul dintre cele patru posturi de guvernator pe viata, un loc in Parlamentul local si legitimatia pentru exclusivistul Kimberley Club. Rhodes i-a platit aproximativ 5 milioane lire sterline pentru companie, patru milioane intrand in buzunarele companiei Barnato Borthers, iar Barney a devenit in scurt timp un parlamentar de vaza.
www.artline.ro
Primele diamante au fost descoperite in albiile fluviilor. Pana in 1869 numarul acestora a inceput sa scada, diamantele fiind gasite mai intai in pamant apoi in roca dura din jurul orasului minier Kimberlery. Intre 1870-1880 Kimberley, unde se aflau minele din care se extragea 95 la suta din productia mondiala de diamante a devenit orasului marilor imbogatiti si al rivalitatilor dure, mai ales cea dintre Rhodes si Barnato, care au reusit sa devina in scurt timp adevarati magnati. In 1888 Rhodes a reusit sa il convinga pe adversarul sau sa i se alature in cadrul companiei De Beers Consolidated Mines Ltd., al carui nume este inca sinonim cu diamantele. Astazi Africa de Sud este pe locul al treilea in topul productiei se se pare ca va ramane pe aceasta pozitie pentru mult timp.
Barney Barnato a ajuns in Africa de Sud din Anglia in 1873, la varsta de 20 de ani. In 1876 a reusit sa cumpere patru parti din mina Kimberley, ceea ce i-a adus un profit fabulos, acesta infiintand mai tarziu Barnato Diamond Mining Co., pe care o va uni cu Kimberley Central Mining Co. in 1883. In timpul confruntarii dintre cei doi, Rhodes a vandut una dintre companiile sale catre Barnato, dar din cauza dobanzilor a reusit sa obtina 20 la suta din Kimberley Central. Rhodes si Barnato s-au confruntat furibund pentru partea ramasa, pana cand Barnato a vandut totul lui Rhodes in 1889. In 1896 Barnato disparea, presupunandu-se ca s-ar fi aruncat in mare in timpul unei calatorii spre Anglia.
In 1870, la varsta de doar 17 ani, Cecil John Rhodes isi urma fratele in Africa de Sud. Acolo a cumparat mai multe mine de diamante si a devenit un prosper om de afaceri, mai ales dupa ce a reusit sa repuna in folosinta minele uitate din Kimberley. Dupa ce a reusit sa cumpere partea rivalului sau Barnato, Rhodes a infiintat De Beers Consolidated Mines. A devenit premier al Cape Colony, desi s-a purtat mai mult ca un dictator, si si-a petrecut ultimii ani pentru a crea statul Rhodesia (astazi Zimbabwe). In 1902, la varsta de 49 de ani Rhodes a murit, ramanand si astazi o figura extrem de controversata.