Nascut in '46 in Leicester, dupa ce a urmat cursurile City of London School si Magdalen College, Oxford, Barnes a lucrat o perioada ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary. In acelasi timp a fost editor si critic de film. Intre 1979 si 1986 a avut rubrica permanenta la televiziune, in publicatiile New Statesmen si in Observer. A fost comentator de politica externa pentru cotidianul The New Yorker. Are un portofoliu impresionant (Premiul Somerset Maugham pentru "Metroland", 1981; Prix Medicis pentru "Papagalul lui Flaubert", 1986: Premiul E.M. Forster decernat de Academie si de Institutul American de Arte si Litere, 1986; Premiul Guttenberg, 1987; Premiul Grinzane Cavour, 1988; Prix Femina, 1992 si a primit, in '98, titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, iar in 2004 cel de Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres din partea statului francez.
Locuieste in prezent intr-o suburbie a Londrei si s-a dedicat complet scrisului. O parte dintre cartile sale au fost traduse deja in limba romana si au fost publicate de diferite edituri de la noi, Nemira consacrandu-i o serie de autor.
Cele mai recente carti care i-au aparut in aceasta serie, coordonata de Ana Antonescu, sunt "Porcul spinos" (traducerea Mihai Moroiu) si "Anglia, Anglia" (traducerea Cornelia Bucur), ambele in Colectia Babel.
In "Porcul spinos" - considerat de catre Robert Harris "o bijuterie de satira politica plina de forta, amuzanta si infricosatoare" - este vorba despre faptul ca odata cu decaderea comunismului in Europa Rasariteana, liderul demis al partidului, Stoyo Petkanov este dat in judecata pentru crimele comise impotriva tarii. Altfel spus, de catre autor insusi: "Rapoarte tocate la masina. Amprente distruse. Cadavre arse demult in crematoriu. Toti stiau ce se petrecuse, toti stiusera si in momentele respective. Iar cand incercau sa inchege o succesiune de invinuiri asupra celui care avusese toate parghiile in mana, parea ca nimic nu se intamplase. Sau daca se intamplase ceva, totul fusese aproape normal, si prin urmare aproape scuzabil. Conspiratia normalitatii, chiar si la vremuri de dementa". "Anglia, Anglia" este o "stralucita fantezie swiftiana" (The Economist). (L.D.)