In fapt este o statiune destul de populara pentru cei care au nevoie sa se relaxeze, sa isi trateze diverse afectiuni cu ape minerale, sa se bucure de plimbarile printr-o localitate care a reusit in ciuda trecerii timpului sa isi pastreze identitatea arhitecturala locala.
Sunt multe edificii vechi, elegante, bine construite, nu mai putin de doua centre spa (care atrag in fiecare an vizitatori din regiune si nu numai), si veti gasi aici bazine hidrotermale, sanatorii moderne, un teren de tenis, spatii pentru masaj terapeutic si multe alte facilitati pentru cei care vin sa isi trateze diverse afectiuni. Bankea se bucura de tot mai mult succes ca statiune turistica, iar cei care nu vin pentru izvoarele termale se pot bucura de frumusetea clasica a orasului, de plimbarile si drumetiile pe care le pot face in imprejurimi si de conditiile bune de cazare. Potrivit istoricilor numele bulgar al orasului, Bankya, ar proveni de la cuvantul izvor termal.
Ce puteti vedea in Bankea
In afara vechilor constructii, spatiilor de tratament, aleilor si spatiilor de promenada puteti vizita in Bankea si in imprejurimi una dintre biserici sau Manastirea Sf. Petka, situata la mica distanta, sau puteti face un drum pana la Manastirea Divotinski. Nu ratati o vizita la superba cladire a sanatoriului din Bankea, construit in anii 1907-1910 dupa proiectul realizat de arhitectul Carl Hocheder. Si va puteti relaxa langa Stejarul lui Ivan Vazov, unde potrivit traditiei locale renumitul scriitor bulgar venea adesea sa se odihneasca sau chiar sa scrie.