Banca Mondiala a anuntat ca va sprijini cu 10 milioane de dolari proiectul de conservare si restaurare a infrastructurii orasului pakistanez Lahore, care -in pofida importantei istorice - a fost lasat sa se degradeze in ultimele decenii. Fortul Lahore si Gradinile Shalimar se numara printre cele mai importante exemple de arhitecura Mughal din regiune, fiind incluse in 1981 pe lista Unesco a Obiectivelor Culturale Protejate. Anuntul a fost facut de primul ministru al Punjab, Chaudhry Pervaiz Elahi, la sfarsitul lunii ianuarie 2006. Acesta a declarat ca guvernul provinciei Punjab va aloca fonduri de cate 5 milioane de dolari pentru Fortul Lahore si Gradinile Shalimar, suma totala devenind astfel de 20 de milioane de dolari, un sprijin important pentru restaurarea orasului.
Proiectul finantat de Banca Mondiala va fi coordonat de un comitet special infiintat in acest scop, condus de Salman Ghani, un membru important al guvernului. O parte din fondurile necesare au fost oferite de Italia, prin intermediul unei fundatii care se ocupa de prezervarea si restaurarea monumentelor istorice, care a mai participat si la proiectul Fez Medina din Maroc. Premierul a declarat si ca lucrarile de la Fez sunt un model potrivit pentru restaurarea orasului Lahore, mai ales daca bugetul estimat va fi de 30-40 de milioane de dolari.
Fondurile vor fi folosite pentru realizarea mai multor imbunatatiri ale structurii si cladirilor culturale din Lahore, care, alaturi de Fort si moschee, reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice ale Pakistanului. In paralel cu restaurarile arhitecturale, proiectul va include largirea arterelor de circulatie, demolarea cladirilor neautorizate, refacerea retelei de canalizare, controlul poluarii si promovarea traditiilor si mestesugurilor locale.
Potrivit celor mai optimiste estimari proiectul va fi demarat in cel mult un an. Orasul are o suprafata de aproximativ 256 hectare si o populatie de 200.000 de locuitori, fiind impanzit cu moschei, havelis (palate cu ample curti interioare) si cladiri coloniale britanice, multe partial distruse de trecerea timpului sau de jefuitori. Pana in prezent lucrarile de restaurare au vizat portiuni restranse ale orasului, fiind realizate de cele mai multe ori in pripa, cu materiale de proasta calitate si finantate in general de investitori particulari.
Gradinile, situate chiar langa oras, au fost construite in 1641 la ordinele imparatului Mughal Shah Jahan, cel care a construit si celebrul Taj Mahal. Dar datorita apropierii de drumul comercial din secolul XVI care unea Kabul si Calcutta, precum si guvernarea si administrarea ineficiente, a facut Unesco sa il treaca pe lista monumentelor istorice in pericol in 2000. Din 2005 administrarea fortului si gradinilor a intrat in sarcina Departamentului de Arheologie din Punjab, dupa ce intrecut fusesera coordonate de guvern. Principala prioritate a noului proiect este conservarea unui perete din perioada Mughal, acoperit de fresce si mozaicuri.
Premierul Elahi a declarat ca spera ca ultimele propuneri vor face ca obiectivele sa fie scoase de pe lista monumentelor in pericol, dar pana in prezent proiectul este doar in faza de inceput. Unesco a sugerat ca pentru moment sa fie creata o zona protejata, care sa includa Moscheea Badshahi Mosque, poarta Roshnai si cateva alte obiective. Chiar daca acesta este un proiect indepartat autoritatile locale spera ca il vor pune in practica.
In luna mai a anului trecut, guvernul orasului a emis ordinele de demolare pentru 1541 de cladiri ilegale sau recente, care stricau ansamblul general, majoritatea fiind deja in pericol de prabusire.
Conservatorii sustin ca multe dintre acestea sunt mai vechi de un secol, avand deci o valoarea istorica, chiar daca nu la fel de mare ca a intregului ansamblu. Departamentul de Arheologie se pregateste sa inceapa un studiu pentru inventarierea detaliata a tuturor elementelor si cladirilor care trebuie restaurate si conservate. Pana in prezent, din cele aproximativ 1200 de monumente din intreaga provincie doar 244 au capatat statutul de monumente protejate.
Martie 2006