Baletul "Printul cioplit din lemn" si opera "Castelul printului Barba Albastra", ambele compuse de Bela Bartok, productii ale Operei Maghiare din Cluj, vor fi jucate la institutia romana de profil din acelasi oras. Reprezentatia cu "Printul cioplit din lemn" il va avea la pupitru pe Janko Zsolt, cel care va asigura, de altfel, conducerea muzicala si pentru "Castelul...". Pentru "Print...", pe scena vor urca: Laura Ursu, Rares Cimpean, Jakab Melinda, Gyorgy Laszlo, Urmanczi Jeno, Ansamblul de Balet si Orchestra Operei Maghiare Cluj; decoruri - Venczel Attila; costume - Szakacs Agnes; regizor si coregraf - Jakab Melinda. "Castelul..." se va prezenta cu participarea lui Bogdan Zsolt, respectiv Babos Kinga, Barabas Julia, Katrinecz Erika si a Orchestrei Operei Maghiare din Cluj-Napoca. In distributie: Molnar Maria, Szilagyi Janos; regia - Selmeczi Gyorgy.
Prelucrari de studio
O prelucrare inedita a spectacolului "Orfeu si Euridice" de Gluck va fi primul proiect al Studioului Experimental de Opera si Balet "Ludovic Spiess", institutie creata in 2006 la Opera Nationala Bucuresti (ONB) pentru perfectionarea artistilor din domeniu si derularea de programe inovatoare, informeaza Mediafax.
"O prima iesire la rampa a noului Centru va fi o colaborare cu Teatrul Bulandra, o montare inedita a spectacolului . O sa-l adaptam pentru alt gen de spectacol, de necesitatile impuse de sala de la Bulandra, vom folosi cantareti de opera, formatie corala. Suntem in stadiul de perfectare a acestei productii, am adaptat partitura, insa spectacolul se va desfasura probabil spre sfarsitul primei stagiuni", a declarat Catalin Ionescu Arbore, directorul ONB.
Pentru derularea proiectului, trebuie insa completata organigrama Studioului, respectiv trebuie anagajati: un coordonator general, doi creatori de proiecte, pentru opera si pentru balet, si un personal tehnic minimal. "Maine avem concurs pentru ocuparea postului de coordonator al centrului", a spus Arbore, precizand ca, pentru a functiona, studioul are nevoie si de un buget de la MCC, separat de bugetul Operei Nationale. "Studioul are o umbrela foarte larga de cuprindere. (...) Se pot face spectacole speciale, in care sa fie puse in scena creatii deosebite, se pot monta titluri mai putin cunoscute din repertoriul international in cadrul unor spectacole experimentale", a mai spus directorul ONB. (L.D.)