La fel ca in lumea organismelor vii, orasele se nasc, cresc, iar in anumite imprejurari istorice pier si sunt inlocuite de altele. Balestrino face parte din acea ultima categorie de asezari, care si-au indeplinit mica contributie la progresul omenirii. Orasul medieval Balestrino se afla in Italia, si este considerat unul dintre cele mai pitoresti orase fantoma din Europa. Strazi goale, ziduri degradate de ploi si usi ce scartaie in bataia vantului, acestea sunt primele lucruri care pot fi spuse pentru a-i surprinde atmosfera apasatoare.
Balestrino da timpul inapoi pentru oricine este amatorul unei astfel de experiente. Din acest motiv, din ce in ce mai multi turisti fascinati de locuri bizare doresc sa ajunga pe meleagurile sale.
Curios este ca nimeni nu stie nici cand si nici cum s-a infiripat in varful acestui deal, ca si cum ar fi fost aici din vesnicie. Unele surse il mentioneaza in secolul al XI-lea, cand era in proprietatea manastirii benedictine San Pietro dei Monti. La sfarsitul veacului al XIX-lea regiunea este lovita de o serie de cutremure, in urma carora sufera distrugeri substantiale. Pe la anul 1860 localitatea avea in jur de 800 locuitori, dar numarul acestora va scadea curand.
Balestrino va continua sa existe in virtutea inertiei pana in 1953. Era mai mult decat evident pentru oficialitati ca asemenea catastrofe aveau sa se repete, asa ca au mutat cei 400 de locuitori intr-un loc mai sigur, intr-o asezare noua. Chiar daca au trecut ani buni, vechiul oras pastreaza majoritatea edificiilor care ii serveau in viata de zi cu zi pe locuitori. Balestrino aduce in atentie stilul arhitectonic traditional si este din acest punct de vedere vrednic de toata atentia. Desi darapanate, casele care marginesc mica retea de drumuri nu inspira intotdeauna sentimentul de pustietate.
Ca intr-o asezare tipica de munte, casele sunt construite pe terase, au aceleasi materiale in structura, iar acoperisurile lor sunt de aceeasi culoare rosiatica. Partea superioara a orasului detine cele mai proeminente ruine: castelul si biserica parohiala Sant Andrea.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro