Casele mici, vechi, gata sa se prabuseasca sub greutatea soarelui, stau ca niste soldati la portile Balcicului. Stancile par sa se afunde in albastrul marii, in timp ce lumina decoloreaza orizontul treptat, pe masura ce reuseste sa cucereasca teritorii de apa, in cele cateva ore ale zilei. Marea, deschisa catre cer, primeste in tacere arsita razelor. La pranz, totul devine o iluzie in care rolul principal e ocupat de imaginatie. Doar insectele si broastele mai reusesc sa te tina in contact cu realul. Parfumul tare de tei si flori, verdele neobisnuit de verde din gradina Reginei Maria construiesc cateva cadre greu de cuprins. Numai pensula artistului le poate reda, caci vorbele sunt de prisos in fata lirismului locului.
ISTORIE. Balcicul este undeva la intrarea in marele Orient. Aici, caldura descompune trupul si sufletul, aduce cu ea imagini din alta lume, cu beizadele tragand din naghirlea si femei de lumina care danseaza cu tavi in jurul lor.
Potecile, casele, pietrele, aerul apartin timpului romantic din interbelic, atunci cand regina inimilor aduna in jurul sau artisti ca Tonitza, Grigorescu sau Paladdy. In rest, totul e marca bulgareasca. Nici macar mortii nu mai sunt ai nostri. Au ramas adanciti in acest pamant deja strain, cu care i-au hranit seva, dar numele lor a fost sters de pe cruci si inlocuit cu altele, asa cum pamantul a inghitit alte trupuri.
FRUMOS. Singura legatura dintre romani si Balcic o reprezinta arta. Ea a fost cea care i-a adus aici, pe malul marii, si in acest an pe pictorii romani. Proiectul "Pictori de azi la Balcic" a demarat in 2004 ca o incercare de a reinnoda traditia inceputa de Regina Maria. Pentru ca ea a fost cea care a simtit cel mai bine potentialul de creatie pe care-l poate genera Balcicul, inainte ca orice ochi de expert sa-l fi descoperit. L-a adoptat ca pe propriul copil si l-a iubit ca nimeni altcineva. Avea dreptate, iar artistii de ieri si cei de azi nu pot decat sa-i multumeasca.
Tabara de creatie din acest an, aflata la a treia editie, a reunit pe Coasta de Argint a Bulgariei opt dintre cei noua artisti plastici invitati Agela Tomaselli, Manolescu Nita Ioan, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Felix Lupu, Larisa Astreyn, Mihai Tarus, Tudor Mitroi, Alexandru Andronache. Fiecare dintre ei a incercat sa egaleze, prin propria creatie, creatia naturii. In luna octombrie, lucrarile nascute in lumina inefabila a Balcicului vor fi expuse si bucurestenilor.
CREATII
Programul "Pictori de azi la Balcic" a demarat in 2004 ca o continuare a traditiei incepute de Regina Maria in perioada interbelica. Obiectivul pe care si l-au propus organizatorii, Elite Art Club Unesco, este stimularea artei plastice. In virtutea acestui fapt, an de an, Balcicul gazduieste tabere de creatie. Fie ca e vorba de pastel, de ulei pe panza, tehnica mixta sau acuarela, artistii isi vor expune tablourile realizate pe Coasta de Argint. Organizatorii doresc ca in fiecare an numarul artistilor sa creasca si, proportional cu el, si valoarea operelor artistice. Pictorii de azi nu pot spune decat ceea ce scria Regina Maria: "Simt ca m-am intors la ceva ce mi-a apartinut intotdeauna".