Majoritatea considera ca Valentine’s Day este un kitsch numai bun de exploatat economic, ca fraieri sunt destui... Si ce era de urmat dupa Craciun, Revelion sau Sf. Vasile? Un Valentine’s Day, ca apoi, peste zece zile, ne amintim de traditie si vine Dragobetele. Imediat se pune de ghiocei la 1 Martie, fetele si mamele se iubesc mai mult de 8 Martie (bietii barbati, ce vina au ei?!) si, hop!, am ajuns din urma Sfintele Pasti. Cosmar sau bucurie, Doamne ce-o fi?!
Toate cluburile si-au pregatit programe care mai de care mai speciale, cu exceptia unuia care si-a pus in cap sa-l "doboare" pe Valentin, organizand "Anti Valentine’s Day". La Club A se vine cu o alternativa "la sirop si telenovele" - in intampinarea celor care nu vor romantism gratuit sau dulcegarii ieftine - cu baietii de la Tapinarii, pusi sa aplice conceptul "minte-ma, dar minte-ma frumos", punandu-si in cap sa cante despre viata de cuplu in mod realist, ironic si autoironic.
Preotul Valentin, un martir
Dar, totusi, cine e Valentin? In cartea "Hristos si tinerii", Laurentiu Damian scrie ca nu vede "legatura intre viata mucenicului Valentin, marturisitor al credintei crestine, si marele kitsch mediatic Valentine’s Day". Si, continua: "Se spune ca imparatul Claudius al II-lea nu reusea sa-si adune oastea pentru ca barbatii refuzau sa se inroleze. Credea ca motivul era acela ca barbatii romani nu voiau sa isi paraseasca sotiile. Din cauza acestui fapt, imparatul a interzis logodnele si nuntile in Roma. Un preot crestin, pe nume Valentin, a intuit imediat ca tinerii au primit o ispita greu de purtat; o fi vazut cu siguranta ca interzicandu-li-se casatoria, unii tineri, deznadajduind, au cazut prada desfraului, traiului in concubinaj (...) Valentin, neputand rabda pierderea sufleteasca a acestora, a cununat in secret perechile ce au apelat la el (...) Cand imparatul Claudius a aflat ca preotul Valentin a nesocotit hotararea sa, l-a intemnitat pe parinte, care a murit ca martir in inchisoare in anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie".
Dragobetele, fiul babei Dochia
Simbolul pagan al dragostei, la romani, a ramas Dragobete, fiul babei Dochia, celebrat la 24 februarie, cunoscuta si sub denumirea Cap de primavara. La acea data biserica ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan. "Dragobete este patron al dragostei, sarbatorit uneori in lumea satelor si la 1 Martie, probabil se continua aceasta traditie din 24 februarie pana la 1 martie", spune Oana Halpern, muzeograf la Muzeul Taranului Roman. Ea a adaugat ca "este momentul in care incepe noul anotimp. Este identificat cu zeul Cupidon din mitologia romana, Zeul Dragostei, sau cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca. Este ziua in care pasarile se strang in stoluri, se imperecheaza si incep sa-si construiasca cuiburile. Se spune despre pasarile care nu si-au gasit pereche ca vor ramane singure peste an. La fel se intampla si cu fetele. Feciorii si fetele se adunau si mergeau la padure sa culeaga primele flori. Tot in aceasta zi se facea un fel de descantec pentru dragoste, descantec de Dragobete. Fetele tinere isi strangeau apa din omat si se spalau pe fata in tot cursul anului pentru a ramane tinere si frumoase".
Imi place Dragobetele, pentru ca face parte din traditia romaneasca. Valentine’s Day este un kitsch importat care a fost introdus la noi din motive strict comerciale. (Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici)
«Valentine’s Day, o inventie de marketing»
Daca Valentine’s Day si Dragobete celebreaza iubirea, romanii ce vor sa sarbatoreasca? De pilda, Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, spune: "Nu prefer nici Dragobetele, nici Valentine’s Day. Ambele imi sunt egal de indiferente; prima e folclorica, cealalta e americana. Problema e ca americanii nu mai stiu ce sa inventeze, iar noi, romanii, avem mania sarbatorilor traditionale. Treaba lor, pe mine ma lasa complet rece".
"Prefer Dragobetele. Valentine’s Day este un fel de McDonald’s, asa ca intre McDonald’s si sarmale in foi de varza cu smantana, prefer sarmalele in foi de varza cu smantana", spune Liviu Mihaiu, adaugand: "Noi nici nu stim cine e Domnul Day, Domnul Valentine’s Day, ma rog, desi il sarbatorim in fiecare an. O fi vreun pedofil, vreun pervers, si noi il aniversam in fiecare 14 februarie. Valentine’s Day este o inventie de marketing care-mi displace profund. Nu acelasi lucru insa pot spune despre 1 si 8 Martie, care sunt grupuri de zile legitime, cum spune domnul presedinte Basescu".
Un alt jurnalist, Cristi Tabara, prefera Dragobetele: "Nu sunt cu americanismele. Cred ca avem suficiente valori interne care trebuie cunoscute. Este necesar ca mai intai sa stim foarte bine ce este acela un schimb cultural si abia apoi sa facem schimb de traditii", ca si actorul Adrian Pintea care zice: "Prefer, fara discutie, Dragobetele. Imi suna mai bine si sugereaza intocmai traditiile de baza ale poporului meu. Ele imi transmit mai bine spiritul pur romanesc decat ar face-o orice fel de import". Maia Morgenstern accepta toate ofertele: "Pentru mine si familia mea, orice prilej de sarbatoare este bine venit, fiindca este o bucurie. Asa ca celebram toate sarbatorile, si cele nationale, si cele evreiesti, si cele crestine, si Valentine’s Day, si Purimul etc". (M. Golea/R. Draghici)