La fel cum unii turisti prefera vestul Europei iar altii dimpotriva, nu se mai pot satura de Orient, tot asa exista o dubla atractie exercitata de locurile retrase, pe de-o parte, si de marile aglomerari urbane.
Cu o populatie similara cu a Bucurestiului, de peste 2 milioane de locuitori, orasul Baku este poate cea mai fascinanta destinatie din Azerbaijan, fiind situat pe tarmul vestic al Marii Caspice. Daca ar fi sa cautam o alta similitudine cu capitala Romaniei am spune ca si Baku, asemenea "Micului Paris", s-a bucurat de supranumele "Parisul Orientului". Asemanarile insa se opresc aici, fiecare avand propria evolutie determinata de de factorii locali. Parghia dezvoltarii sale a fost si inca mai este "aurul negru" exploatat din secolul al VIII-lea.
Baku beneficiaza de un climat semi-arid insa apropierea de apa marii face ca temeperaturile resimtite in timpul verii sa fie ponderate in comparatie cu cele inregistrate in partea continentala. O dovedesc gradinile si parcurile aduse cu grija la un nivel de valorificare ce tinde spre arta.
Arhitectura orasului este extrem de diversificata, pornind de la cea intalnita in Orasul Vechi, cu elemente traditionale, si ajungand la cea care reflecta spiritul inovator al epocii moderne. Cele mai spectaculoase edificii au luat nastere in perioada Republicii Democrate Azerbaijan, cand elemente de provenienta europeana au fost adaugate dupa principiul eclectic.
Orasul Vechi Baku, de asemenea cunoscut ca Orasul Fortificat Baku, se refera la cea mai veche parte a asezarii. Pe stradutele sale aveti posibilitatea sa intalniti Palatul Shirvanshahs, Moscheea Juma si multe alte monumente incantatoare. Construit cu 2700 ani in urma, Turnul Maiden este o structura misterioasa de origini necunoscute care adaposteste astazi cateva colectii de artefacte.
Impotriva asteptarilor Baku vibreaza sub impulsul distractiei, existand numeroase cluburi de noapte adaptate specificului cultural local. Restaurantele sunt mai mult decat tentante prin festinurile pe care le organizeaza iar preparatele traditionale, precum plov (pilaf de orez), dolma (sarmale cu legume) sau lavangi (piept de pui umplut cu stafide si alune), te vor familiariza cu traditia culinara din aceasta parte a lumii.
Sursa foto:
http://www.tourstravelpackages.com/wp-content/uploads/2011/06/Baku-Azerbaijan.jpg
I. C.