poster - Heinrich Bloch
Povestea celui mai vechi parc de distractii din lume incepe oficial in 1583, cand in acest loc situat la nord de Copenhaga a fost descoperit un izvor a carui apa avea in scurta vreme sa atraga numerosi localnici din capitala, unde apa de baut era de proasta calitate. S-a vorbit de izvorul de aici ca de o noua minune, apa ar fi trebuit sa vindece boli si sa prelungeasca viata celor ce o consumau cu regularitate, asa ca dintr-un loc salbatic a devenit o destinatie surprinzator de populara. Mai ales in lunile de primavara zona era intesata de vizitatori, tot mai multi parca de la un an la altul, si chiar daca le au lipst un timp oamenii veneau pentru apa si frumoasa padure din jur. Si nu a durat mult pana cand aici sa apara in fiecare zi micii negustori ambulanti si artistii amatori – muzicanti, jongleri, ghicitori – si Bakken sa devina o zona tot mai populara.
Din pacate pentru vizitatori regiunea era teren de vanatoare al regelui, si astfel din 1669 spatiul va fi inchis pentru public, sub pedepse aspre, iar regele Frederick al III-lea decide sa deschida aici o rezervatie pentru animale, idee continuata si extinsa de fiul sau. Avea sa ramana o zona interzisa, desi tentanta, pana prin 1756, cand regele Frederick al V-lea, cu o generozitate cu adevarat monarhica, redeschide totul marelui public. Era si timpul. Povestile despre apele si padurile de aici devenisera legendare, si ceea ce fusese interzis era cu atat mai atragator.
Asa ca Dyrehavsbakken a inceput sa creasca, sa se dezvolte, a facut primii pasi spre legenda de mai tarziu, s-a inmultit numarul tarabelor, au aparut locuri unde puteai sa mananci si sa bei, au fost instalate primele atractii, pentru ca din secolul XIX locul sa aiba chiar si spectacole de cabaret, la secole bune distanta de inceputurile atat de modeste. Apusa era epoca in care cei din Copenhaga veneau aici doar pentru apa de izvor si frumusetea padurii, parcul de distractii se indrepta cu pasi repezi spre secolul XX, atractiile erau tot mai moderne si mai numeroase, aveai cu ce sa iti ocupi timpul, si simpla idee ca intri in cel mai vechi parc de distractii din lume era cea mai buna reclama. Dupa inchideri si redeschideri, extinderi si schimbari, noutati si atractii traditionale, este astazi un ansamblu de natura salbatica – paduri, animale, aer curat – si cele mai amuzante si chiar terifiante atractii. Alaturi de restaurante, localuri de tot felul, de la bucatarie daneza traditionala la inghetata si fast food, clovni si suveniruri, muzica si comedianti, mimi si montagnes-russes.
Si nu unul, nu doua, ci sase montagnes-russes pentru toate gusturile si in functie de curajul fiecaruia, de la Buburuza (numele simpatic nu il face mai lent) la cel mai vechi din parc – batranul Ruschebanen, deschis in 1932 – sau la Tornado, alaturi de atractii pentru cei mari si cei mici. Masinute care se ciocnesc, mai multe feluri de carusele pline de culoare si lumini, casa bantuita si simulatoarele, un turn de 30 de metri pentru amatorii de senzatii tari, atractii mai mici pentru copii, spectacole de circ, clovnul Pierrot, mascota parcului, spectacole de dresura. Oricare ar fi dorintele, se pare ca la Bakken se implinesc.
A.L.
Ianuarie 2016