Trecand pe la Pamukkale in urma cu 40-50 ani, calatorii aveau placerea sa cunoasca un loc plin de liniste, in care omul era predispus sa mediteze asupra naturii si ruinelor antice din apropiere. Astazi, cu toate ca o parte din farmec s-a naruit din cauza constructiilor inestetice si a poluarii, obiectivul este cotat ca unul dintre cele mai spectaculoase si vizitate din Turcia.
Pe masura ce te apropii de orasul antic Hierapolis venind dinspre Denizli, aflat la numai 20 km departare, se zaresc dealurile colorate in alb de la Pamukkale. Izvoarele termale au sapat in platourile si terasele inalte de calcar "caldari" in forma de scoica, nu foarte adanci, care sunt asemanate de turisti cu niste piscine naturale.
Peisajul este cu atat mai spectaculos cu cat bazinele nu se gasesc pretutindeni la acelasi nivel, existand diferente cuprinse intre 1 si 6 m, fapt de la care si-a atras numele de Pamukkale, in traducere castelul de bumbac. Apa termala care se scurge sub forma unor mici cascade dintr-un bazin in altul are o temperatura care depaseste valoarea de 33 grade Celsius.
Cand vremea este rece, la suprafata apar vapori calzi ce creeaza un mediu difuz, invaluind totul in mister. Desi in general sunt asociate cu pesterile umede si intunecoase, stalactitele isi fac aparitia si in afara acestora atunci cand conditiile naturale sunt indeplinite. Se intampla rar, dar Pamukkale este una dintre acele exceptii, stalactitele constituind aici unul dintre elementele definitorii ale peisajului.
Izvoarele au fost folosite in scopuri terapeutice de pe vremea romanilor. In antichitate, ceea ce era frumos nu putea fi decat binecuvantat de zei, si prin urmare devenea loc de pelerinaj. Romanii au construit orasul balnear Hierapolis in jurul unui izvor termal pe care il considerau sacru.
Daca doriti, puteti merge si in prezent la baia romana, acolo unde exista si cateva coloane de marmura pastrate de la Templul lui Apollo. In schimbul unei taxe puteti inota, pentru o amintire ce nu va putea fi stearsa niciodata. In anul 1988, izvoarele termale de la Pamukkale au fost recunoscute ca parte a Patrimoniului Mondial si protejate ca atare.
Conditii de cazare sunt oferite si la baza dealului de calcar, in oraselul numit tot Pamukkale. Multi dintre proprietarii hotelurilor si pensiunilor au propriile bazine cu apa termala pe care le pun la dispozitia turistilor.
Sursa foto