Localitatea Telega este situata pe valea raului Slanic din judetul Prahova si alaturi de orasul Slanic constituie una dintre cele mai importante statiuni cu bai minerale din tara.
Primele documente care vorbesc despre exploatarile de sare apar la sfarsitul secolului al XVI-lea desi se crede ca ele ar data din timpul lui Basarab I. Numele asezarii insusi face trimitere la "telgile" sau carutele cu care erau transportati bulgarii de sare catre alte destinatii din tara sau de peste hotare.
Astfel se face ca Telega detine astazi mai multe lacuri sarate constituite chiar pe locul vechilor ocne: Lacul Dulce, Lacul Baia Centrala, Mocanu, Palada si Stavrica. Calitatile tamaduitoare ale apelor de la Baile Minerale Telega din judetul Prahova au atras in cele din urma recunoasterea internationala, Institutul Balnear Francez confirmand faptul ca apele cloruro-sodice de aici ocupa locul doi in Europa si locul cinci in lume in ceea ce priveste contributia in vindecarea bolilor.
Ca centru de recreere si tratament oamenii sunt interesati adesea si de oferta culturala oferita de localitate. La sfarsitul veacului al XIX-lea este ridicat "Penitenciarul Doftana" cunoscut si sub numele de "Bastilia romaneasca". Desi va functiona pana aproape de zilele noastre ca muzeu, astazi zace in ruina asteptand minunea reabilitarii.
Dintre lacasurile de cult importante si cu oarecare vechime mentionam biserica "Sfintii Voievozi" edificata in anul 1720, biserica "Buna Vestire" edificata in 1810 si biserica "Sf. Nicolae", ultima si cea mai noua dintre acestea, edificata in 1825.
Situata in mijlocul unui cadru natural special, beneficiind de multa liniste si aer curat, Telega se constituie ca o asezare moderna ce asteapta sa fie descoperita.
Sursa foto
I. C.