Anual mii de turisti ajung in zona Banatului, la cea mai veche statiune balneara din tara, Baile Herculane. Aceasta statiune este in acelasi timp si una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestata documentar in anul 153 e.n. Situata in judetul Caras-Severin, pe Valea Cernei, intre doua masive muntoase, Muntii Mehedinti si Muntii Cernei, statiunea dateaza de pe vremea romanilor, bazele acesteia fiind puse in anul 102 d.Hr. de catre Imparatul Traian.
Si acum, ca si in trecut, atractia principala a statiunii o reprezinta apele termale, despre care se spune ca au puteri tamaduitoare. Conform unei vechi legende, Hercule si-a vindecat ranile provocate de Hidra cu ajutorul acestor ape. Statiunea a ajuns sa poarte numele personajului mitologic dupa ce in zona au fost descoperite sase statui ale lui Hercule. O copie din bronz a fost ridicata in centrul orasului in anul 1874, statuia devenind simbolul orasului.
Un alt personaj legendar este Iovan Iorgovan. In alta varianta, Hidra fuge de Iovan Iorgovan si se adaposteste in munti, in zona Closanilor. Acolo, sus pe Muntele Oslea, Iovan incearca palosul pe o stanca. Aceasta se prabuseste si formeaza podul de la Ponoare.
Un monument natural, ce se leaga de acest personaj, sculptat de vanturi si ploi int-o stanca de aproape zece metri inaltime, este numit de localnici Sfinxul Banatean. Acesta se afla la aproape 5 kilometri de Baile Herculane, la intrarea in localitatea Toplet. Privit dintr-un anumit unghi, pare figura unui om cu coif pe cap.
Cei care viziteaza statiunea sunt impresionati de frumusetile naturale care se dezvaluie la tot pasul. Pe versantul drept al raului Cerna, la inaltimea de 29 metri, se gaseste una dintre putinele pesteri termale din tara noastra, anume Pestera lui Adam. Datorita aburilor densi pe care aceasta ii emana, pestera este cunoscuta si sub numele de “Pestera calda de la Herculane”. Aflat in interiorul pesterii, Avenul lui Adam este un put cu o lungime de 11 metri care poate fi coborat doar de catre speologi. In zona se afla si alte pesteri ce merita vizitate, Pestera Topolnitei fiind una dintre acestea.
Un alt punct de atractie este Cascada Vanturatoarea, cu cea mai mare si mai impresionanta cadere libera de apa din tara noastra, aproximativ 40 de metri. Cascada este situata pe malul drept al Cernei, la o ora de mers din sosea de la Podul Tasnei. Numele acesteia a fost inspirat de apa care, in cadere, se loveste de un prag si se transforma intr-o ploaie fina.
Turistii care nu concep ideea unui sejur fara a vizita un muzeu pot trece pragul Muzeului Nicolae Cena sau cel al Muzeului Portile de Fier.
Sursa foto: wikipedia.org
9 Septembrie 2015
A.I.
editor artline.ro