Construit pe cateva dealuri de langa Muntii Padurea Neagra, Baden-Baden este o importanta statiune balneara, un important oras din partea de sud-vest a Germaniei si o incantatoare asezare ce si-a pastrat farmecul de secol XIX, cu arhitectura, decoratiunile si efervescenta de atunci. A fost unul dintre putinele orase germane ferite de distrugerea celui de al Doilea Razboi Mondial, iar astfel grandoarea vilelor, muzeelor si frumusetea bulevardelor si parcurilor pot fi gustate si astazi.
Este un vechi oras, datand din perioada romanilor, primii care au exploatat izvoarele de aici, iar numarul ruinelor pastrate din acea epoca este impresionant. In perioada medievala orasul Baden si-a continuat dezvoltarea, a fost ridicat castelul ale carui ruine se vad si astazi. Abia in 1931 a primit numele de Baden-Baden - orasul Baden din regiunea Baden, pentru a-l diferentia de alte orase cu nume similare. Astazi este un oras modern, surprinzator de ingrijit si cu o viata culturala demna de o capitala.
Obiective :
Lichtentaler Allee : locul cel mai bun pentru cei care ajung prima oara la Baden-Baden, aici gasindu-se cateva magazine si vile vechi, foarte bine intretinute, dar si parcuri si alte spatii de promenada. Principalul bulevard al orasului, de aici puteti ajunge practic in orice punct.
Staatliche Kunsthalle : galeria de arta, locul unde va puteti petrece cateva ore bune, perfecta pentru cunoscatori si amatori deopotriva. Aici puteti vedea unele lucrari deosebite de arta moderna si contemporana, de la artisti germani la artisti straini, iar cladirea muzeului este un frumos edificiu neoclasic. Fara a avea o colectie proprie, gazduieste periodic expozitii temporare, de la pictura si sculptura la fotografie sau multimedia.
Muzeul Frieder Burda : cel mai nou muzeu din Baden-Baden, situat pe Lichtentaler Allee, gazduit intr-o cladire proiectata de Richard Meier, are o colectie de peste 500 de picturi, schite, sculpturi, obiecte diverse. Cei care vin aici pot admira o istorie a artei in ultimul secol, accentul fiind pus pe lucrarile maestrilor germani, precum Kirchner sau August Macke. Dar poti fi admirate si compozitii de Pablo Picasso, Jackson Pollock, Mark Rothko. Accentul este pus totusi pe colectia de arta germana postbelica.
Muzeul Baden-Baden : muzeul dedicat orasului prezinta in detaliu, in cadrul expozitie permanente, inceputurile statiunii ca asezare romana, importanta avuta de izvoarele de aici, pana la perioada de aur a secolului XIX, cand Baden-Baden a devenit un oras celebru in intreaga lume. Nu au fost uitate nici detaliile savuroase, nici momentele importante, si nici personalitatile care au avut legatura, intr-un fel sau altul, cu orasul. Deosebit de interesanta este sectiunea de artefacte romane, arta si selectia de jucarii vechi si numismatica.
Casa lui Brahms : casa memoriala a celebrului compozitor Johannes Brahms este unul dintre punctele de atractie ale orasului si unul dintre obiectivele turistice deosebit de populare. Brahms si-a petrecut lunile de vara aici, in perioada 1865 - 1874, compunand si o buna parte din lucrarile cunoscute. In onoarea muzicianului, orasul gazduieste la fiecare doi ani Zilele Brahms, organizate de Societatea Brahms din Baden-Baden, zile in care sala de concerte gazduieste spectacole foarte iubite de cunoscatori.
Abatia Lichtenthal : un loc plin de liniste, o abatie medievala, pe care o puteti vizita si chiar va puteti retrage aici pentru un timp, inchiriind o camera mica, austera, participand la slujbe si afland mai multe despre viata calugaritelor de aici.
Ruinele Baii Romane : un alt obiectiv foarte popular, cea mai bine pastrata parte din mostenirea romana a orasului si cea mai buna dovada despre importanta pe care a avut-o Baden-Baden inca de atunci. Puteti vedea cat de iscusiti erau arhitectii si zidarii romani, totul fiind prezentat de ghizi foarte bine pregatiti.
Foto : quisisana-baden-baden.de ; musicalcriticism.com ; old-picture.com
Octombrie 2008