Cu totii cunoastem sau am auzit de parabola bilblica referitoare la "Turnul Babel". In spatele acesteia se afla un adevar de necontestat, acela ca inca din vremurile biblice Babilonul a iscat prin frumusetea si maretia sa imaginatia contemporanilor.
Babilonul a fost un oras-stat din Mesopotamia antica ale carui ruine se gasesc la circa 85 km sud de Bagdad, in provincia Babil din Irak. Nu putini sunt cei care doresc sa cunoasca maretia sa, si fac acest lucru vizitand cele mai prestigioase muzee din lume. Poarta zeitei Ishtar a fost constuita aproximativ in anul 575 i. Hr. pentru a facilita accesul din nord, fiind impodobita cu numeroase basoreliefuri ale unor animale salbatice. O fabuloasa reproducere a monumentului realizata la inceputul secolului trecut este gazduita in prezent de Muzeul Pergamon din Berlin.
Cei mai curajosi aspira insa la o intalnire directa cu putinele ruine ale orasului biblic, situate pe campia dintre raurile Tigru si Eufrat. Cladirile existente in cea mai timpurie perioada nu mai pot fi recuperate, acestea pierind sub presiunea timpului, a razboaielor si sub apele care si-au modificat cursul. Tot ce se mai pastreaza de atunci sunt movilele de pamanat care se intind pe o suprafata alungita cu dimensiunile de 2 km lungime pe 1 km latime. De asemenea, pe scurte portiuni mai sunt vizibile inca zidurile de aparare ale orasului antic.
Privit in ansamblu, situl arheologic nu este atat de spectaculos pe cat s-ar astepta vizitatorii insa releva povestea impresionanta a unei asezari care a schimbat intrucatva cursul artei si istoriei.
Cercetatorii ne informeaza ca Babilonul a inceput sa existe la inceputul mileniului al III-lea i. Hr. ca un oras de dimensiuni reduse. Importanta sa a inceput sa creasca dupa ce Hammurabi i-a oferit functia de capitala a regatului pe care il stapanea.
In anul 689 i. Hr. Babilonul va fi distrus de asirieni si reconstruit mai tarziu in forma care-i va aduce faima in intreaga lume antica. Documentele timpului incep sa il consemneze drept "centrul universului", ca o dovada a importantei sale. Gradinile suspendate ale Semiramidei, una dintre cele sapte minuni ale lumii, au fost constuite mai tarziu de regele Nabucodonosor al II-lea pe terasele si acoperisurile palatului sau.
Sursa foto:
http://www.kavehfarrokh.com/wp-content/uploads/2009/09/ishtar-gate.jpg