23 mai – 24 iulie 2014-05-11
5 locatii si mai multe spatii publice din Bucuresti, dezbateri si conferinte, evenimente conexe si aproximativ 20 de evenimente paralele.
ZIUA DESCHIDERII PENTRU PRESA SI PROFESIONISTI
22 mai 2014
11.00
Conferinta de presa@ Hotel Intercontinental, in prezenta artistilor, a curatorului, a directorului executiv si fondatorilor Bienalei.
12.00
On road PERFORMANCE de Cezar Lazarescu & 1+1 (RO)
18.00
GRAMATIK OF FEAR @Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti (Str. Calea Grivitei Nr. 28), Amfiteatru Intrarea libera.
O dezbatere despre frica si modul de imbinare al componentelor acesteia, cu Gergő Horváth (curator BB6), Adrian Dan(artist), Erwin Wurm (artist), János Sugár (artist), Filip Gilissen (artist), Jan Kaila (artist, profesor Academia de Arte, Helsinki), Carlos Aires (artist), Liviana Dan (director interimar MNAC). Moderata de Razvan Ion & Eugen Radescu (profesori Universitatea Bucuresti).
Utilizarea arhaica a cuvantului presupunea un amestec de teama si respect. Teama este astazi definita ca fiind o mare spaima sau neliniste. Reverenta, cu sensul de respect adanc pentru cineva sau ceva. Exista un paradox in crestinismul de masa, cum ar fi cel in care acesta este prezentat ca fiind o religie a iubirii, dar care in fapt, alieneaza prin dogmele sale si alimenteaza temerile legate de lumea trecatoare, prin amenintari despre Iadul care ii urmeaza. Autocratiile si nu democratiile sunt cele care prospera de pe urma politicilor fricii. Autocratia insa, nu implica si violenta, ci o teama obedienta. O teama pe care o consideri utila pentru ca te protejeaza de rele. Teama are o componenta chimica mai concentrata decat a altor emotii, prin urmare nu se mai pot face prea multe cu ajutorul ratiunii, odata ce teama puternica este instalata.
Participantii vor explora dublul sens al cuvantului aprehensiune, frica de un eveniment posibil si in sensul de comprehensiune.
13.00 – 19.00
BUCHAREST BIENNALE va fi deschisa pentru presa si profesionisti.
Intrarea pe baza de acreditare.
22.00
Live PERFORMANCE Dromedar (NO) @ Control Club (Str. Constantin Mille Nr. 4) . Intrarea pe baza de invitatie.
23.00
GRAND OPENING PARTY cu DJ set by Bogman. @Club Control powered by Reforma (www.re-forma.ro)
Intrarea pe baza de invitatie.
---
APREHENSIUNE. INTELEGAND PRIN FRICA DE A INTELEGE
De indata ce ne nastem, frica devine o componenta esentiala a existentei noastre. Complexul persecutiei incepe sa-si faca simtita prezenta. Frica este indusa prin intermediul diverselor intamplari si al oamenilor din jurul nostru, prin actiunile si cunostintele lor, fie ca sunt justificate sau nu, constiente ori inconstiente.
Freud explica in Civlizatia si neajunsurile ei ca oamenii simt o nevoie inconstienta de pedeapsa, care este o „manifestare instinctuala din partea ego-ului ajuns masochist sub influenta sadisticului super-ego”. Inainte sa incercam sa invingem orice putere opresiva externa, mai intai trebuie sa ne examinam pe noi insine. Nevoia inerenta de pedeapsa, gandul ca meritam ceea ce primim, nu trebuie neglijate. Freud continua spunand ca nevoia inerenta de pedeapsa „este, cu alte cuvinte, o portiune din instinctul orientat spre distructia interna, prezenta in ego-ul inconstient, cu scopul de a forma un atasament de tip erotic fata de super-ego”. Producem placere din agresiunea primita pentru a putea face fata super-ego-ului nemilos. Agresiunea super-ego-ului asupra sa isi are originea in neputinta noastra, provenita inca din copilarie, de a ne externaliza in totalitate agresiunea biologica; prin urmare, o parte din aceasta agresiune se transforma in agresiunea fata de propria persoana. Asadar, se pare ca pentru a putea inlatura orice forma de energie punitiva, in primul rand ar trebui, macar intr-o oarecare masura, sa nimicim anumite aspecte din propria persoana, sau sa ajungem la o intelegere cu partea masochista si sadica a psihicului nostru. Iar asta nu este o sarcina usoara. Este mai usor sa accepti si sa te supui anumitor structuri decat sa le inlaturi. A atinge nivelul la care sa fii capabil sa pui intrebari care genereaza progres reprezinta un efort de mari proportii, insa interogatia este cea mai puternica si eficienta unealta pe care a avut-o cineva vreodata la dispozitie pentru a evolua.
(Fragment din textul curatorial al Bucharest Biennale 6, scris de Gergő Horváth. Varianta integrala a textului curatorial poate fi gasita in PAVILION #17, readerul BB6 si poate fi descarcat de pe www.pavilionjournal.org)
PARTICIPANTI
Carlos Aires (ES)
Matei Arnautu (RO)
Dan Beudean (RO)
Adrian Dan (RO)
Dromedar (NO)
Arantxa Etcheverria (FR/RO)
Filip Gilissen (BE)
Bjørn Erik Haugen (NO)
Jan Kaila (FI)
Cezar Lazarescu & 1+1 (RO)
Raqs Media Collective (IN)
Marilena Preda-Sanc (RO)
Gabriel Stoian (RO)
Stephanie Syjuco (USA/PH)
János Sugár (HU)
Alejandro Vidal (ES)
Erwin Wurm (A)
Mihai Zgondoiu (RO)
Zoltán Béla (RO)
CURATOR
Gergő Horváth (n. 1993) este artist, interesat de activitatea curatoriala si management cultural. A studiat muzica si in prezent studiaza arta cu accent pe politici provizorii si structuri sociale improvizate (DIY). Din 2012, a colaborat in mai multe ocazii cu Pavilion. Recent a fost expus in ”Afluenta clasei muncitoare de la diferentiere la colectivism” si a curatoriat ”100 de minute ungare”. A publicat mai multe texte in diverse publicatii. Lucreaza si traieste in Romania, si este cetatean maghiar.
LOCATII
Fiecare dintre locatiile alese pentru BB6 este justificata prin istoricul ei, implicarea socio-politica, dar si prin localizarea topografica.
Detalii pe www.bucharestbiennale.org/venues.
De asemenea, poti descarca harta pentru iOS sau Android de pe getlokal.ro
Toate locatiile sunt deschise de marti pana duminica, orele 13.00-18.00.
PUBLICATII
PAVILION – jurnal pentru politica si cultura va dedica numarul 17 bienalei.
Publicatia/reader-ul BB6 poate fi comandat in formula tiparita sau descarcat gratuit in format PDF de pe www.pavilionjournal.org
Poate fi de asemenea achizitionat de la info-point-ul BUCHAREST BIENNALE 6.
EXPOSE PRACTICE
@PAVILION | proudly supported by UniCredit Tiriac Bank
Str. C.A.Rosetti, nr. 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)
Expuneri de Practici este o serie de discutii saptamanale ce vor avea loc la Pavilion – centru de arta si cultura contemporana, si vor fi sustinute de artisti participanti la Bucharest Biennale 6 si prezenti in Bucuresti in perioada respectiva. Discutiile invita artistii participanti sa vorbeasca despre propriile practici, metodele de cercetare si abordare, intr-un cadru informal.
Expose practice este un program generat de curatorul BB6, Gergő Horváth.
Program
29 mai – Mihai Zgondoiu
5 iunie – Marilena Preda-Sanc
12 iunie – Matei Arnautu
19 iunie – Gabriel Stoian
26 iunie – Adrian Dan
3 iulie – Zoltán Béla
(Prelegerile vor avea loc in limba romana)
EVENIMENTE CONEXE & PARALELE
Evenimentele paralele sunt evenimente colaterale ce vor avea loc in timpul desfasurarii BB6. Programul nostru isi propune sa ofere o privire de ansamblu cat mai cuprinzatoare asupra diferitelor aspecte ale scenei culturale locale, publicului regional, national si international.
Programul de evenimente conexe & paralele furnizeaza o platforma transdisciplinara de discutii, pentru artistii independenti si pentru producatorii culturali care traiesc si isi desfasoara activitatea in regiune, precum si pentru institutiile locale, organizatiile de arta si culturale.
Pentru detalii va rugam sa vizitati
www.bucharestbiennale.org/parallel-events, www.bucharestbiennale.org/connected-events sau pagina noastra de Facebook: Bucharest Biennale – Bucharest International Biennial of Contemporary Art
EDUCATIE SI MEDIERE
Indiferent de mediul profesional din care provii sau de nivelul de experienta in ceea ce priveste arta contemporana, patrimoniu sau istoria artei, programele educationale BB6 iti ofera sansa sa te implici, sa participi la dialog si sa iti largesti orizontul cultural. Vino alaturi de noi pentru unul din tururile ghidate si pentru celelate programe educationale.
Daca planuiesti sa vizitezi BB6 alaturi de colegii de scoala, facultate, organizatie comunitara, companie, asociatie reprezentand muzee sau orice alt grup de peste 10 persoane, contacteazi-ne. Asigura-te ca ne anunti din timp, ca putem organiza un tur ghidat. In functie de interesele, varsta si mediul profesional din care provii, noi vom pune la punct un program personalizat care sa se potriveasca grupului vostru.
Daca vizitezi BB6 pe cont propriu sau intr-un grup mai restrans, avem voluntari pregatiti sa te ghideze in oricare dintre locatii. Tot ce trebuie sa faci este sa le soliciti ajutorul.
Te rugam sa ne contactezi pentru solicitari sau mai multe detalii.
DESPRE BUCHAREST BIENNALE
Bucharest Biennale promoveaza cunoasterea si propagarea culturii – in special in domeniul artelor – prin intermediul cooperarii si al schimburilor culturale in interiorul Europei si dincolo de granitele sale, elaborind concomitent strategii ce stimuleaza intelegerea reciproca si ofera posibilitati comprehensive din perspective diverse.
Consideram ca este necesar sa avem un dialog cu publicul si o platforma de manifestare pentru artisti, tot astfel cum trebuie sa reinventam noi forme de expresie artistica si sa incurajam curatorii sa selecteze un grup consistent de artisti, care sa reprezinte cel mai bine unitatea in diversitate a Europei.
BB urmareste sa rezolve problemele complementare legate de traditie si modernitate, de trecut si prezent, de localismul si satul global, si se straduieste sa atinga un nivel de echilibru intre calitatea sa estetica/artistica si nivelul de audienta prin depasirea sentimentului de retinere pe care il are publicul larg fata de artele contemporane.
Bienala creeaza un parteneriat trainic intre Bucuresti – care este mai mult decat un oras, caci reprezinta un simbol al modului in care politicul se reflecta in toate aspectele vietii – si Europa Occidentala, facand totodata conexiunea cu o problema universala, care nu ia in consideratie contextul istoric sau geografic – problema rezistentei in viata de zi cu zi, a traiului si maruntisurilor cotidiene ca mod de viata in general. BB este o structura ce are capacitatea de a transforma Orasul insusi intr-un atelier permanent si intr-un camp de actiune.
In prezent, BUCHAREST BIENNALE este unica bienala de arta contemporana din Centrul si Estul Europei.
Comunicat de presa
Mai 2014