Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 7 decembrie, de la ora 18.30, la conferinta BAUHAUS sau povestea unei “Scoli de Arte si Meserii”.
Lectorul Mirel Banica va prezenta caracteristicile distinctive ale acestui curent si va vorbi despre importanta miscarii Bauhaus pentru arhitectura, designul, artele grafice si fotografia secolului trecut.
Este dificil sa faci inventarul a tot ceea ce a reprezentat scoala Bauhaus pentru arhitectura, designul, artele grafice sau fotografia secolului trecut. Istoria insasi a Scolii Bauhaus, ce se definea, modest, drept scoala de arte si meserii se confunda cu istoria fascinantei perioade interbelice. Numele unor artisti moderni ca Vassily Kandisky sau Paul Klee se regasesc in Bauhaus.
Si, mai important poate decat orice, mostenirea Bauhaus este inca vie si se regaseste oriunde in viata noastra cotidiana, de la designul obiectelor casnice la democratizarea luxului urban. Orasul Bucuresti este inca plin de urmele arhitecturii “rationale” de tip Bauhaus pe langa care trecem adesea nepasatori, nefiind capabili sa o identificam. Deci, ce a fost Bauhaus? O sensibilitate transpusa in real, un stil de viata si un stil artistic, unul dintre cele mai influente din vremea sa. Sau un “simbol al celor creativi si constructivi”, dupa cum spunea un critic de arta.
In cadrul acestei intalniri se vor prezenta istoria tumultuoasa a miscarii, evolutia acesteia, principalele ei personalitati, forme de expresie si altele.
Noiembrie 2011