Proiectul „Avocatul elevilor”, care are ca scop educarea elevilor pentru cunoasterea drepturilor care le revin si crearea in scoli a climatului necesar pentru promovarea si respectarea acestora in conformitate cu prevederile Conventiei Drepturilor Copilului, ale Legii pentru Protectia Copilului si ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului, a fost adoptat inca de anul trecut in Bucuresti si in alte trei judete-pilot din tara. Datorita succesului pe care l-a avut, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a dispus extinderea proiectului in unitati liceale din mai multe judete. Astfel, in judetul Botosani, elevii de la Colegiul National „A.T. Laurian”, Colegiul National „Mihai Eminescu” si Grupul Scolar Industrial „Elie Radu”, toate din municipiu, dar si cei de la Grupul Scolar „Alexandru Vlahuta” din Sendriceni si Grupul Scolar Bucecea, se pot adresa avocatului elevilor. „Este o institutie a elevilor care trebuie sa intervina ori de cate ori le sunt incalcate drepturile”, a declarat Daniel Botezatu, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului scolar Judetean, care se ocupa de implementarea proiectului in unitatile liceale din Botosani. Cum functioneaza?
Cinci elevi, un profesor si un parinte sunt cei sapte membri ai comitetului avocatului elevilor care sunt gata oricand sa ii ajute pe elevi, atunci cand au nevoie de ajutor. Si pentru a avea curaj sa anunte neregulile din scoli, elevii pot face sesizarile sub protectia anonimatului. „Este preferabil ca sesizarile sa se faca sub anonimat, pentru ca elevii sa se simta mai in siguranta. In fiecare dintre cele cinci unitati va fi amplasata cate o urna, unde elevii vor putea anunta ce ii nemultumeste. Membrii avocatului elevilor se vor reuni periodic pentru a cauta solutii si pentru a media situatiile conflictuale din scoala. In urma anchetei, sanctiunile vor fi aplicate, cel mai probabil, de catre conducerea unitatii de invatamant”, a mai spus Daniel Botezatu. O noua gaselnita
Cadrele didactice din Botosani considera ca avocatul elevilor ii va ajuta pe elevi sa invete care le sunt drepturile si indatoririle. „Este o masura utila pentru copii, care vor sti mai bine care le sunt drepturile, este un mod de a lua legatura cu conducerea scolii. Este un lucru pozitiv infiintarea Avocatului elevilor si sunt perfect de acord cu functionarea lui”, a declarat Viorel Buzduga, directorul adjunct al Colegiului National „Mihai Eminescu” din Botosani. Elevii botosaneni sunt, pe de o parte, entuziasmati de Avocatul elevilor, iar pe de alta parte, sustin ca este doar o masura menita sa ii „pacaleasca”. Marea majoritate a tinerilor sustin ca este o idee buna, gandita pentru elevi, dar aplicata in favoarea profesorilor. „Nu prea ma incalzeste chestia asta cu avocatul elevilor. Au instituit tot felul de consilii si organizatii pentru elevi. Toate joaca dupa cum le canta profesorii. Pana acum aveam Consiliul elevilor. Dupa fiecare sedinta cu ei, veneau profesorii la ore si ne spuneau ca, in urma votului liber exprimat de membrii Consiliului de elevi, s-a adoptat nu stiu ce hotarare. Noi ramaneam uimiti, pentru ca nu erau lucruri care sa ne favorizeze pe noi. Nici un elev intreg la cap nu ar fi fost de acord cu asa ceva. De aceea cred ca si avocatul elevilor e la fel, e doar o gaselnita. Nu o sa conteze parerea elevilor”, a spus Silviu, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Mihai Eminescu”. Presedintele Consiliului elevilor de la Grupul Scolar Bucecea, Roxana Elena Puscasel, considera, insa, ca acest proiect nu poate fi decat util pentru elevi. „Conflictele vor fi mediate in favoarea celui care are dreptate. Proiectul este gandit pentru elevi. Acestia vor putea face sesizarile sub anonimat, iar rezolvarea lor va fi facuta de un comitet impartial”, a precizat Roxana Puscasel. (Manuela Bologheanu)