AVENTURA
de Alfredo Sanzol
Traducere: Luminita Voina-Raut
Cu: Loredana Grigoriu, Sabina Branduse, Ecaterina Hatu, Mircea Postelnicu, Valentin Florea, Nora Covali, Victor Giurescu, Emanuel Becheru
Regie: Theodor-Cristian Popescu
Scenografie si video: Cosmin Ardeleanu
Light-design: Lucian Moga si Alexandru Dancu
Sound-design: Andrei Raicu
Imaginati-va, o clipa, cum e sa locuiesti in Barcelona (un paradis urban absolut, pentru multi dintre noi, cu plaja ei, cu strazile pe care se vorbesc absolut toate limbile de pe Terra - vis-à-vis de o cladire proiectata de Gaudí sau in jurul sculpturii lui Miró din spatele blocului tau) si sa ajungi sa-ti doresti sa pleci unde vezi cu ochii. De pilda, la tara, intr-un loc in care pustietatea e tulburata doar de vaci si ciulini. Sau intr-unul dintre cele mai ne-mediteraneene locuri cu putinta din Europa. Sau, pe alt continent, in pantecul de otel si sticla al celui mai populat oras din lume.
AVENTURA – un spectacol despre dorinta general umana de a fi in alt loc decat in cel in care te afli, intr-o continua tanjire dupa un „mai bine“ nedefinit.
ALFREDO SANZOL (n.1972, Madrid) este dramaturg, regizor, fondator al companiei „Producciones del Callao”, unul dintre cei mai premiati autori de teatru contemporan din Spania. Dupa licenta obtinuta in Drept la Universitatea din Navarra, a urmat Regie de Teatru la scoala Regala Superioara de Arta Dramatica din Madrid. Piese scrise si regizate: Carrusel Palace (2000), Cous-Cous y Churros (2001), Como levantar piedras sin hundirte en las aceras (2004), Risas y Destrucción (2006), Sí, pero no lo soy (2008), Delicadas (2010), Días Estupendos (2010), En la luna (2011). In 2012, scrie si regizeaza Aventura!, piesa a carei premiera are loc la Teatre Lliure, cu compania „T de Teatre”.
„Personajele mele sunt vocile mele, luptand. Iar aventurile lor imi servesc ca pregatire pentru viata. Pentru a decide cum sa traiesc, ce sa fac. in personajele mele se desfasoara o discutie etica care incearca sa descopere cea mai buna cale de a trai in asa fel incat sa fii fericit, sa gasesti armonia. Imi place sa ma ascund in spatele personajelor feminine. Poate ca ele imi joaca cele mai profunde conflicte. imi place sa creez lumi in care personajele mele sa traiasca, lumi pe care le vizitez prin ele. imi place sa simt ca si cum sunt inauntrul scenei, inauntrul spatiului.”
(fragment dintr-un interviu aparut in Fabulamundi. Playwriting Europe, http://www.fabulamundi.eu/en/)
THEODOR-CRISTIAN POPESCU este autorul a peste 50 de spectacole realizate in Romania, S.U.A si Canada. Dintre acestea mentionam: Plastic de Marius von Mayenburg – ARCUB, Bucuresti (2016), Martiri de Marius von Mayenburg – Teatrul National Targu Mures, co. Liviu Rebreanu (2014), Uratul de Marius von Mayenburg – Teatrul German de Stat, Timisoara (2014), Opinia publica de Aurel Baranga – Teatrul National Sibiu (2010), Eu cand vreau sa fluier, fluier… de Andreea Valean – Teatrul National Targu Mures (1998), ingeri in America de Tony Kushner – Compania Teatrala 777 si Teatrul Nottara Bucuresti (1998), Copiii unui Dumnezeu mai mic de Mark Medoff – Compania Teatrala 777, Teatrul Odeon si Sounds of Progress, Glasgow (1997).
Profesor de regie si actorie la UNATC Bucuresti, Universitatea Montana, scoala Nationala de Teatru a Canadei, Universitatea Québec la Montréal si UAT Targu-Mures.
A infiintat si a condus doua companii independente de teatru la Bucuresti si Montréal.
Este autorul a numeroase articole si interventii in Scena, UltimaT, Teatrul azi, Man.in.fest, Scena.ro. sau Observator cultural si a doua carti: Surplus de oameni sau surplus de idei. Pionierii miscarii independente in teatrul romanesc post 1989 si Dinauntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan si o selectie de articole, ambele aparute la Editura Eikon.
COSMIN ARDELEANU este scenograf, fotograf si grafician, licentiat in 1999 al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ din Bucuresti, doctor in Artele Spectacolului (2017), in urma sustinerii tezei „Recunoasterea principiilor arhitecturale sonore in plastica scenei de teatru“, la Universitatea de Arte Targu-Mures, unde preda scenografia.
Din 1999 pana in prezent a creat spatiile si costumele pentru cincizeci de spectacole, lucrand cu regizori din toate generatiile, precum Cristi Juncu (cu care a colaborat la douazeci si sapte dintre ele), Theodor-Cristian Popescu (spectacolul de fata marcheaza cea de a cincea intalnire pe scena a celor doi artisti), Alexandru Dabija, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie si Mihai Maniutiu, in douazeci de teatre din Bucuresti si din toata tara.
Pe scena Teatrului Tineretului a mai semnat scenografia pentru doua spectacole, ambele montate in anul 2004: „Avarul“ de Molière, in regia lui Cristi Juncu si „Realegerea lui sutu“ de Dumitru Crudu, in regia lui Alexandru Berceanu.