Filmele trimise pentru preselectie sunt de la an la an tot mai multe, cu cat dezvoltarea tehnica le face mai usor de realizat, dar selectionerii (imbogatiti in acest an cu o a treia echipa) tin cu dintii de o formula fixa care sa nu mareasca numarul filmelor din sectiuni, incurajand astfel calitatea. Festivalul, la fel, nu vrea nici sa prezinte numai consacrati, dar nici sa devina un camp exclusiv al experimentului, promovand deci "la juste mesure" in toate cele, inclusiv in proportia dintre comercial si arta serioasa.
Festivalul se deschide pe 17 mai cu premiera mondiala a "Codului lui Da Vinci" de Ron Howard, dar se incheie cu "Transylvania" lui Tony Gatliff, bifand intre coperte si un omagiu adus lui Serghei M. Eisenstein, constand nu numai in proiectii de filme, dar si intr-o expozitie cu desene erotice inedite. Mitulescu, exemplul bun al tinerei generatii Cannes-ul devine tot mai mult si un fel de cresa pentru tinerii cineasti. Sectiunea "Un Certain Regard" (castigata anul trecut de Cristi Puiu) primeste in acest an tineri premiati in anii trecuti la Cannes fie pentru scurtmetraj, fie la sectiunea studenteasca Cinefondation. E si cazul lui Catalin Mitulescu, Palme d'Or in 2004 pentru "Trafic". Totusi, "Un Certain Regard" dozeaza si in acest an tineretea cu maturitatea, oferind si filme ale unor cineasti recunoscuti, ca Marco Bellochio sau Rolf de Heer. Catalin Mitulescu e pomenit in trei locuri in comunicatul oficial al selectiei oficiale, o data in legatura cu prezenta tinerilor cineasti in "Un Certain Regard", cat si in ceea ce priveste universul tematic, remarcandu-se preferinta acordata de unele filme trecutului recent al Europei de Est. In ansamblul ei, cinematografia romana e trecuta pe lista cinematografiilor care consfintesc "vantul care vine din Est".
Prezenta filmelor din Polonia, Ungaria, Romania si Lituania confirma, potrivit echipei canneze, acest nou val. In alta ordine de idei, selectia oficiala (care cuprinde competitia oficiala si "Un Certain Regard") puncteaza tematic arii variate, de la reflectii pe tema si pe baza istoriei (recente sau mai indepartate) la acroseuri politice, povesti de dragoste ori filme de gen. Juriul mare este prezidat de Wong Kar-wai si e compus din: Monica Bellucci, Helena Bonham Carter, Lucrecia Martel, Zhang Ziyi, Samuel L. Jackson, Patrice Leconte, Tim Roth si Elia Suleiman. Si-au anuntat prezenta, printre altii, vedetele Tom Hanks, Audrey Tautou, Penelope Cruz, Kirsten Dunst, Gael Garc’a Bernal, Halle Berry, Etan Hawke, Nick Nolte, Willem Dafoe, Cate Blanchett, Fanny Ardant, Bruce Willis si multi altii. Un articol de Iulia Blaga