In ultimul timp intalnim tot mai des notiunea de open space atunci cand vorbim de locuinte. Amenajarea de tip open space a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in Romania datorita utilitatii sale dar si datorita designului modern. Conceptul presupune intergrarea mai multor incaperi intr-una singura, delimitarea dintre acestea fiind minima. Bucataria, dinningul si livingul sunt zonele cele mai comune care impart acelasi spatiu. Insa, amenajarea open space nu se rezuma doar la aceste trei incaperi, deoarece in living poate fi integrat si biroul si holul.
Majoritatea constructiilor noi au inceput sa fie proiectate dupa acest tipar si, de asemenea, foarte multi proprietari de apartamente si garsoniere mici incearca sa-si maximizeze spatiul prin desfiintarea peretilor despartitori. O astfel de amenajare prezinta insa atat avantaje cat si dezavantaje. Aspectul si confortul sunt cei mai importanti factori luati in considerare de cei care decid sa achizitioneze o locuinta, iar amenajarea de tip open space presupune atat un design modern cat si un spatiu aerisit.
Un astfel de spatiu beneficiaza de mai multa lumina naturala si ofera mai multe solutii de decorare. Cu toate acestea nu orice locuinta poate beneficia de o astfel de amenajare. In cazul locuintelor vechi, care au fost proiectate altfel decat in acest mod, daramarea peretilor poate insemna afectarea structurii de rezistenta a blocului. Mai putine usi, mai putini pereti...lipsa intimitatii poate fi un alt dezavantaj al acestui tip de amenajare.
Un astfel de spatiu este mai greu de intretinut. Daca in cazul spatiilor compartimentate poti inchide oricand usa in fata dezordinei, nu acelasi lucru il poti face in cazul spatiilor open space. Fiind totul la vedere, trebuie sa se tina cont de orice detaliu, pana si un vas nespalat poate afecta imaginea de ansamblu. Spatiul deschis ofera mai multe optiuni de amenajare, dar realizarea decorului nu este tocmai simpla.
Chiar daca nu exista pereti, spatiile trebuiesc cumva delimitate, iar acest lucru se poate realiza folosind materiale si culori diferite. In amenajarile open space este mult mai greu sa alegi elementele care sa formeze decorul deoarece piesele de mobilier, decoratiunile si aparatele electrocasnice vor imparti acelasi spatiu.
Sursa foto: homeanddecor.org
Martie 2014
A.I.
editor artline.ro