In data de 3 noiembrie 2016, de la orele 17.30, la sediul Ca' Bernardo al Departamentului de Studii Lingvistice si Culturale Comparate al Universitatii Ca' Foscari din Venetia, profesorii Valerio Magrelli si Ovidiu Morar vor aduce in prim plan, in cadrul unei duble conferinte, Avangardele literare europene. Ovidiu Morar va prezenta Avangarda romaneasca in context european, iar Valerio Magrelli va oferi o lectura a dadaismului prin prisma operei lui Franz Kafka.
Valerio Magrelli (n. 1957), profesor la Universitatea din Cassino, are o activitate deosebit de vasta in domeniul literelor, fiind distins, pentru activitatea sa de scriitor si poet, cu numeroase premii: Viareggio, Brancati, Bagutta, Mondello, Premiul Antonio Feltrinelli al Accademia Nazionale dei Lincei et al.. Este, totodata, eseist, critic literar si traducator de poezie, teatru, eseistica din limba franceza. A semnat peste zece volume de poezie si proza (Geologia di un padre, 2013, Il sangue amaro, 2014) si numeroase studii critice, printre care Profilo del Dada (1990, 2006) si cercetari despre Joseph Joubert, Paul Valéry, Charles Baudelaire etc.. A coordonat pentru Einaudi seria trilingva „Scrittori tradotti da scrittori" [Scriitori tradusi de scriitori] (Premiul National pentru Traducere 1996). Poeziile sale au fost traduse in peste douazeci de limbi. In prezent colaboreaza cu pagina culturala a cotidianului „La Repubblica".
Ovidiu Morar (n. 1966) este conferentiar universitar la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii Stefan cel Mare din Suceava. Reputat cercetator al Avangardelor literare din Romania si Europa, a prezentat numeroase cercetari pe aceasta tema la colocvii si conferinte internationale organizate la Bucuresti, Cluj, Iasi, Praga, Ierusalim ecc.. Colaboreaza cu numeroase reviste de profil: "Convorbiri literare", "Poezia", "Viata romaneasca", "Contemporanul", "Apostrof", "Pro Saeculum", "Hyperion", "Familia", "Bucovina literara". A publicat mai multe volume de critica literara, cu referire mai ales la operele Avangardei romanesti si europene: Avatarurile suprarealismului romanesc (2003), Avangardismul romanesc (2005), Suprarealismul romanesc (2014), Scriitori evrei din Romania (2006, 2014), Literatura in slujba Revolutiei (2016). Este redactor al revistei "Caietele Avangardei" (dir. Ion Pop), periodico pubblicato con il patrocinio dal Museo Nazionale della Letteratura Romena di Bucarest.
Intrarea este libera.
Octombrie 2016