"In Australia exista in acest moment aproximativ 16.000 de emigranti romani, oameni buni, de calitate. De aceea, vrem sa construim o legatura foarte puternica intre cele doua tari. Tocmai in ideea acestei legaturi si a acestui festival, am gandit o intalnire intre scriitorul Thomas Keneally, autorul carti ''Lista lui Schindler" si personalitati din Romania", a declarat diplomatul australian.
Cartea lui Keneally a fost ecranizata de Steven Spielberg, rezultand o creatie cinematografica omonima la fel de celebra, premiata cu sapte premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. Potrivit doamnei ambasador Claire Birgin, legaturile dintre Australia si Romania vor fi amplificate si in domeniul educatiei, pornind de la profilul Festivalului ASTRA Film Fest.
"Acest festival ma inspira la anumite actiuni comune pe care le putem produce in continuare in domeniul filmului documentar. Regizorii australieni sunt foarte directi si asta putem sa aducem alaturi de tinerii din Romania'', a mai spus Claire Birgin. In cadrul ASTRA Film Fest 2007, publicul a avut ocazia sa vizioneze trilogia de exceptie semnata de Bob Connolly, "Highland'.
"Aceste filme au o putere de a evoca o lume umana pe care rareori o pot regasi chiar si dupa ani de vizionare a sute de documentare pentru selectia festivalului. De multe ori am simtit dorinta de a revedea aceste filme. Trilogia ''Highland'' a celor doi autori pe care ii prezentam in sectiunea portret, poate fi pe buna dreptate considerata printre cele mai semnificative si mai reusite creatii ale genului documentar din secolul XX.
Intr-adevar, daca am fi nevoiti sa selectionam doar trei filme documentare din secolul XX pentru a conserva pentru posterioritate istoria relatiilor dintre colonisti si colonizatori, dintre saraci si bogati, dintre 'dezvoltati' si 'subdezvoltati', trilogia lui Bob Connolly si a lui Robin Anderson ar fi cu siguranta in fruntea listei noastre", apreciaza Csilla Kattó, directorul de programe al festivalului.