La aceasta sesiune, operatorii culturali au depus 344 de proiecte, dintre care AFCN a ales spre finantare 92, din opt domenii diferite: activitati muzeale, arte vizuale si arhitectura, dans, management cultural si formare profesionala, muzica, teatru, patrimoniu cultural national, patrimoniu imaterial. Putine dintre acestea sunt insa ale unor artisti individuali. "Deschiderea catre artistii individuali este o premiera absoluta. Pana acum, ei nu au avut posibilitatea sa solicite finantari nerambursabile oferite din fonduri publice", a declarat, citata de Mediafax, Andreea Grecu, directorul AFCN. Ea spune ca nu sunt multi artisti individuali printre castigatori pentru ca si proiectele depuse de acestia au fost putine la numar. De exemplu, la domeniul arte vizuale si arhitectura, din cele 77 de proiecte depuse, 15 au apartinut artistilor individuali, numai trei dintre acestea fiind declarate castigatoare. Asa cum se stie, desi a anuntat proiectele selectate si sprijinul acordat fiecaruia, AFCN nu a facut publica si componenta comisiilor de evaluare a proiectelor. Aceasta ramane pentru moment confidentiala pentru ca aceiasi membri de la sesiunea-pilot ar putea selecta si proiectele de la viitoarele sesiuni. Asta inseamna ca eventualele incompatibilitati raman straine opiniei publice pentru o perioada de timp.
Declaratii de... impartialitate
Andreea Grecu considera insa ca posibilele conflicte de interese sunt prevenite prin simplul fapt ca membrii comisiilor semneaza o declaratie de impartialitate. "Membrii comisiilor de evaluare si selectie sunt semnatari ai unor declaratii de impartialitate. Expertul semnatar isi asuma explicit faptul ca se va retrage imediat din comisie in situatia in care observa o incompatibilitate intre calitatea de expert si proiectele pe care le analizeaza", a spus directorul Administratiei.
«Suma este, de fapt, mica!»
Despre totalul banilor acordati proiectelor culturale, in aceasta sesiune, - 25.623 miliarde de lei vechi - Grecu precizeaza: "in anii trecuti, sumele alocate prin FCN nu au depasit 50% din valoarea sumei actuale. Este la fel de adevarat ca si aceasta suma este, de fapt, mica pentru nevoile culturale ale Romaniei. Apoi, m-as referi la numarul proiectelor finantate: 92 acum, fata de 33 anul trecut". In timp ce pana acum Fondul Cultural National era gestionat de Ministerul Culturii, anul acesta a fost pentru prima data cand Administratia Fondului Cultural National, o institutie autonoma creata in 2005, a oferit finantare. O alta concluzie pe care conducerea AFCN a tras-o in urma sesiunii-pilot este "ca nu sunt foarte multi cei care stiu sa scrie proiecte". "De asemenea, m-a intristat faptul ca relatia de colaborare cu operatorii culturali nu s-a concretizat pe masura asteptarilor noastre", mai spune Andreea Grecu, dand ca exemplu faptul ca la solicitarea prin e-mail de sugestii si recomandari privind derularea acestei proceduri de evaluare si selectie, doar 12 operatori culturali au raspuns. Grecu crede insa ca "la urmatoarele sesiuni aceste neajunsuri vor fi depasite". Sumele acordate proiectelor difera in functie de solicitarile primite de la operatorii culturali. Au fost proiecte care au solicitat suma maxima posibila, apropiata de echivalentul in lei a 20.000 euro, altele, sume mult mai reduse. Oricum, finantarile acordate nu depasesc 90% din bugetul fiecarui proiect declarat castigator. (R. D.)