Intreaga Antichitate va fi marcata de astfel de opere, astazi discutate si controversate, insa vor trece multe secole pana la maturizarea deplina. Oficial, primul autoportret de sine statator, ce nu facea parte dintr-o compozitie mai elaborata, a fost chipul lui Jean Fouquet, realizat in jurul anului 1450 pe o mica efigie aurita. Desigur ca tehnica si gradul de detaliere lasau de dorit, insa acestea urmau sa fie perfectionate ulterior de artisti ca Albrecht Durer si Parmigianino.
Atentia acestor artisti se va focusa nu pe realitatea obiectiva de tip renascentist, la care s-a ajuns doar intr-un tarziu, ci pe o imagine de tip idealist. Autoportretele lui Albrecht Durer si Parmigianino reflecta in buna parte modul in care acestia isi doreau sa fie perceputi de societate. Insa, in vreme ce ei se straduiesc sa salveze numai aparentele fizice, artisti precum Rembrand si van Gogh vor conduce autoportretul la adevarata profunzime.
Rembrandt ne-a lasat o mostenire uriasa, atat din punct de vedere al cantitatii cat si al valorii, gratie momentelor sale de introspectie. Intr-una din scrisorile adresate fratelui sau, Theo, maestrul van Gogh scria: “In autoportretele lui Rembrandt...este mai mult decat natura, este un fel de revelatie”. Cu alte cuvinte, van Gogh vedea dincolo de panza, pe cel care, asemenea unui demiurg, reusise sa insufleteasca culorile.
Autoporetrele variaza semnificativ nu doar de la o epoca la alta sau de la un autor la altul, ci chiar de la o reprezentare la alta iesita de sub aceeasi semnatura. Ca gen, autoportretul a prins contur abia in Renastere, cand Istoria Artei se va transfigura treptat in Istoria Artistilor. De atunci, autoportretul devine una dintre cele mai fascinante ramuri ale picturii.
In epoca moderna, artistii gasesc o noua si captivanta modalitate de a se exprima in autoportretul ascuns. De pilda, in toate picturile semnate de Salvador Dali vei recunoaste un autoportret sau cel putin o silueta care il reprezinta, cu conditia sa ai ochi ageri. In continuare va prezentam cateva dintre cele mai bine vazute autoportrete ale picturii occindentale din toate timpurile:
1. ALBRECHT DÜRER, c.1500
2. LEONARDO DA VINCI, 1512 (?)
3. REMBRANDT VAN RIJN, 1659
4. VINCENT VAN GOGH, 1889 (ulei pe panza)
5. PABLO PICASSO, 1901
I. C.
editor artline.ro