Datorita pozitionarii sale in Alpi, Austria este o tara predominant montana si una dintre cele mai mari atractii ale Europei. Circa 2/3 din teritoriul sau se situeaza la altitudini de peste 500 m, iar 40% la peste 1000 m, altitudinea medie fiind de 1000 m. Relieful teritoriului Austriei este puternic framantat, fiind dominat de sirurile si masivele tinere ale Alpilor, respectiv de ramificatii ale Alpilor rasariteni. Lanturile muntoase estice ale Alpilor se succed de la est la vest si sunt despartite de afluentii Dunarii: Inn, Salzach si Enns. Alpii din vestul Austriei fac loc dealurilor si campiilor in estul tarii. Campii mai mari se afla pe cele doua maluri ale Dunarii. Portiunea austriaca a depresiunii Vienei reprezinta 4%.
Cele mai importante zone viticole se gasesc in Austria Inferioara, Burgenland, Stiria si imprejurimile Vienei. Strugurii Grüner Veltliner produc unele dintre cele mai cunoscute vinuri albe din Austria, iar Zweigelt este cea mai frecvent cultivata varietate de vita de vie cu struguri rosii. Austria isi imparte apele intre doua bazine: al Dunarii si al Rinului. Lacurile, prin caracteristice morfometrice, tradeaza de cele mai multe ori provenienta lor glaciara. Cel mai mare lac este Attersee, iar cel mai adanc – Traunse se afla in Salzkammergut.
Populatie
Populatia Austriei in 1998 era de 8 140 000 locuitori, din care circa 99% populatie austriaca, iar restul de 1 % minoritati cum sunt: cea croata, slovena sau turca. Cele mai mari concentrari ale populatiei se inregistreaza in aglomeratia urbana Viena (peste 4000loc/km) si landurile Oberosterreich, Niederosterreich si Voralberg, iar cele mai scazute in landurile Tirol si Karnten (circa 50 loc/km). Austria este una dintre cele mai bogate tari ale lumii, cu un PIB pe cap de locuitor de 48.350 de dolari (2011). Germana este limba oficiala a Austriei, fiind limba materna pentru 88,6% din populatie. Engleza este si ea cunoscuta, mai ales in orasele importante si statiunile turistice care atrag vizitatori din intreaga lume. Culte: catolicism 78%, protestantism 5%, islamism 2%.
Topul oraselor de vizitat
imagine: Salzburg
Viena, capitala a Austriei, este situata pe Dunare, la poalele masivului muntos Padurea Vieneza si concentreaza o cincime din populatia tarii. Prin importanta pozitiei sale politice si geografice, Viena a fost scena multor evenimente istorice: atacul si asediul turcilor din 1529 si 1683, domnia imparatesei Maria Teresa, Congresul de la Viena (1814-1815), ce a urmat infrangerii lui Napoleon, condus de diplomatul austriac Metternich, domnia imparatului Franz Joseph (1848-1916).
Alte orase reprezentative sunt: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt, Villach, Wels, Sankt Polten. Salzburg, orasul lui Mozart, traversat de raul Salzach, a fost fondat in secolul VII si este cunoscut mai ales pentru centrul istoric, intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Alte obiective din Austria incluse in aceeasi categorie sunt: Palatul si Gradinile Schönbrunn din Viena, Centrul vechi istoric din Viena, linia ferata din Semmering, Centrul vechi istoric din Graz, peisajul cultural Hallstatt-Dachstein din provincia Salzkammergut.
Peisajul cultural din zona Hallstatt-Dachstein a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1997, pentru valoarea activitatii umane si pentru arhitectura eleganta a oraselului Hallstatt. Descoperirile arheologice din zona, legate de metalurgia fierului, au determinat arheologii sa numeasca o intreaga perioada istorica Hallstatt.
In Austria sezonul turistic dureaza practic tot anul, dar turismul de vara aduce profituri chiar mai mari decat cel de schi, iar cea mai aglomerata perioada a verii este din iunie pana in luna august, cand sunt si cele mai multe evenimente culturale (festivaluri, targuri satesti).
Printre felurile de mancare traditionale austriece se numara snitelul vienez, Schweinsbraten, Kaiserschmarren, Knodel, Sachertorte si Tafelspitz. Pe langa traditiile culinare regionale, bucataria austriaca a fost influentata si de cele maghiara, ceha boema, evreiasca, italiana, balcanica si franceza. Bucataria austriaca este prin urmare una dintre cele mai multiculturale si transculturale din Europa.
Personalitati
Austria este locul unde s-au nascut celebri compozitori ca Joseph Haydn, Michael Haydn, Franz Liszt, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss (tatal) si Johann Strauss (fiul). Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut la Salzburg, pe atunci principat ecleziastic independent apartinand Sfantului Imperiu Roman, desi legat strans de Austria, iar mare parte din cariera lui Mozart s-a desfasurat la Viena.
Printre artistii si arhitectii austrieci sunt cunoscuti pictorii Ferdinand Georg Waldmüller, Rudolf von Alt, Hans Makart, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Carl Moll si arhitecti ca Johann Bernhard Fischer von Erlach, Otto Wagner si Adolf Loos. Austria a fost locul de bastina al multor oameni de stiinta cu reputatie internationala. Intre acestia se numara Ludwig Boltzmann, Ernst Mach,Victor Franz Hess si Christian Doppler, mari oameni de stiinta ai secolului al XIX-lea. Un celebru fizician contemporan este Anton Zeilinger, primul om de stiinta care a demonstrat teleportarea cuantica.
foto: artLine.ro
I. C.