2. La Viena puteti vizita mai multe muzee mai putin obisnuite si prea putin cunoscute de publicul larg, precum cel dedicat ceasurilor (cu peste 1000 de exemplare diverse in colectiile sale), un sumbru muzeu dedicat criminalitatii din Evul Mediu si pana in epoca moderna (cu numeroase exponate categoric nerecomandate celor usor impresionabili), o institutie dedicata falsurilor in arta (nu lipsesc creatii atat de bune incat i-au pacalit si pe experti) sau cel dedicat inventiilor inutile, desi amuzante. Si sunt doar cateva exemple de destinatii iesite din comun si categoric atragatoare.
3. Austria este singurul membru al Uniunii Europene care nu este si membru NATO, dar din 1995 este membru-partener al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO.
4. Lista fie si sumara a personalitatilor nascute in Austria este mai mult decat impresionanta: Sigmund Freud, Wolfgang Amadeus Mozart, Anton Bruckner, Franz Schubert, Egon Schiele, Gustav Klimt, Georg Trakl, Erich von Stroheim, Romy Schneider, Arnold Schwarzenegger.
5. Daca primul proiect pentru o masina de cusut a fost realizat de un croitor englez pe nume Thomas Saint in secolul XVIII, primul brevet de inventie a fost inregistrat in 1814 de croitorul austriac Josef Madersperger, care lucrase aproape un deceniu la planurile pentru o astfel de masinarie care avea sa usureze enorm munca celor din bransa sa, ajutandu-l sa intre astfel in istoria manufacturii.
6. Cand vine vorba de turism Austria este unul dintre campionii in domeniu, venitul national din aceasta activitate depasind anual un miliard de dolari. De altfel cand vine vorba de PIB Austria este una dintre cele mai bogate tari de pe glob.
7. Drapelul austriac este unul dintre cele mai vechi din lume, si legenda spune ca ar fi fost creatia ducelui Leopold al V-lea (1157-1194), care dupa batalia de la Acra ar fi fost inspirat sa adopte rosul si albul pentru steag dupa ce ar fi vazut ca hainele sale albe de lupta au fost acoperite de sangele dusmanilor, ramanand o parte alba sub centura. Potrivit istoricilor creatorul steagului national al Austriei a fost de fapt Frederic al II-lea (1210-1247), cel care a conceput si o noua stema.
Foto: zoovienna.at, goodfreephotos.com