Rhea Publisher
31 mai 2006
La Editura Polirom a aparut recent Elogiul moderatiei, carte semnata de catre Aurelian Craiutu, doctor in stiinte politice al Universitatii Princeton (1999) si profesor in cadrul Departamentului de Stiinte Politice al Universitatii Indiana, Bloomington (SUA).
Teza de doctorat a lui Aurelian Craiutu (discipol al filosofului Mihail Sora) a cistigat premiul Leo Strauss (2000) acordat de Asociatia Americana de Stiinte Politice pentru cea mai buna lucrare de doctorat in domeniul filosofiei politice sustinuta in 1998 si 1999 in America de Nord.
Evenimentul de lansare a cartii Elogiul moderatiei, publicata de curand la editura POLIROM, va avea loc in data de 15 iunie 2006, orele 16.00, la BOOKFEST (Rompexpo). Vor vorbi: doamna Mihaela Miroiu si domnul Mihail Sora. Anterior acestei date, evenimente similare vor avea loc la Institutul Francez (12 iunie, orele 18.00) si la Institutul Cultural Roman (7 iulie, orele 11.00).
CV - PROFESOR AURELIAN CRAIUTU (INDIANA UNIVERSITY, SUA)
Aurelian Craiutu este professor (Assistant Professor) in cadrul Departamentului de Stiinte Politice al Universitatii Indiana, Bloomington, unde preda din anul 2001. Prof. Craiutu a obtinut un doctorat in filosofie politica de la universitatea Princeton (1999) si a predat de asemenea in cadrul universitatilor Duke si Iowa de Nord.
La Universitatea Indiana, Dr. Craiutu este membru al Institutului de Studii Est-Europene si Ruse, al Institutului de Studii Vest-europene, si al Atelierului de Teorie Politica si Analiza a Politicilor Publice. Interesele sale de cercetare includ gindirea politica franceza, doctrine politice, teoria democratica si consolidarea democratiei in Estul Europei.
Teza de doctorat a profesorului Craiutu intitulata The Difficult Apprenticeship of Liberty: Reflections on the Political Thought of the French Doctrinaires a cistigat in anul 2000 marele premiu Leo Strauss acordat de Asociatia Americana de Stiinte Politice pentru cea mai buna dizertatie in domeniul filosofiei politice. O varianta revizuita si
largita a acestei teze de doctorat a fost publicata in 2003 sub titlul Liberalism under Siege: The Political Thought of the French Doctrinaires (Lexington Books, Rowman & Littlefield). Profesorul Craiutu este de asemenea autorul Elogiului Libertatii: Eseuri de filosofie politica, publicata la Editura Polirom, 1998. Dr. Craiutu a editat o noua editie engleza a cartii lui Francois Guizot's History of the Origins of Representative Government in Europe (Liberty Fund, 2002) si a co-editat impreuna cu Sorin Antohi volumul omagial Dialog si libertate: eseuri in onoarea lui Mihai Sora (Nemira, 1997). Articolele profesorului Craiutu au fost publicate in American Political Science Review, History of Political Thought, Political Theory, European Journal of Political Theory, Review of Politics, History of European Ideas, Ethics, Rhetoric & Public Affairs, Government & Opposition, Critical Review, and East European Constitutional Review. In prezent, Dr. Craiutu este redactor asociat al revistei European Journal of Political Theory si membru al Grupului pentru Dialog Social din Bucuresti.
Cartea Domniei-Sale, recent publicata la editura Polirom, "Elogiul moderatiei ofera o pledoarie convingatoare in favoarea unei virtuti politice fundamentale, dar adesea ignorate: moderatia. Combinand analiza istorica a diferitelor fatete ale moderatiei cu o reflectie profunda asupra simtului politic si naturii politicii in epoca moderna, noua carte a lui Aurelian Craiutu s-a nascut din convingerea autorului ca moderatia nu e nici pe departe un sinonim al mediocritatii, asa cum se crede uneori, ci o virtute rara si greu de practicat. Elogiul moderatiei propune cititorului o pasionanta calatorie in lumea ideilor politice care incepe in Grecia antica (Platon, Aristotel), continua in epoca moderna (Machiavelli, Guicciardini, Gracian, Halifax, Montesquieu, The Federalist, Burke, Tocqueville, Guizot, Macaulay) pentru a ajunge in cele din urma in pragul zilelor noastre (Aron). Adresandu-se deopotriva publicului larg si celui specializat, cartea profesorului Craiutu are ambitia de a-si convinge cititorii ca avem nevoie astazi nevoie mai mult decat oricand de moderatie pentru a tempera elanurile radicale sau extremiste ale celor care vad lumea doar in alb si negru. Elogiul moderatiei face indirect si o pledoarie in favoarea unui liberalism politic suplu, a carui principala menire e aceea de a purifica si modera democratia si institutiile ei." (copyright POLIROM)
Actualmente, profesorul Aurelian Craiutu lucreaza la un alt proiect care analizeaza modul in care America a fost vazuta de calatorii europeni in sec. al 19-lea.