Aurel Zegreanu, scriitor si publicist roman, s-a nascut pe 31 mai 1905 la Ocna Dej, judetul Cluj. In 1924 a absolvit Liceul "Petru Maior" din Gherla, avandu-i colegi pe Emil Giurgiuca, P.V. Hanea si Ion Budai.
In timpul liceului a fost redactor la "Scinteia", revista literara stiintifica si de folclor a Societatii de Cultura "Ion Creanga". A fost in acelasi timp si Presedinte al Comitetului acestei societati.
Debuteaza la varsta de 18 ani cu poezia "Liniste" in revista literara Cosanzeana. Colaboreaza si la reviste precum Anuarul Liceului si Somesul. Primele scrieri literare le semneaza cu pseudonimul I.V. Catana.
Urmeaza cursurile Facultatii de Drept a Universitatii "Regele Ferdinand I" din Cluj, obtinand doctoratul in stiinte juridice si doctoratul in stiinte de stat in 1934. A ocupat functii importante, precum cea de primar al orasului Dej si presedinte al Comitetului interimar al judetului Somes.
Din 1936 a fost membru al Asociatiei Scriitorilor Romani din Ardeal. Aurel Zegreanu debuteaza editorial in 1939 cu volumul de poezii "Cruci de lemn". Urmatoarele doua volume de poezii, "Intoarcerea timpului risipitor" (1989) si "Pe cerul varstelor" (2006), i-au aparut postum.
Grupaje de versuri si articole i-au aparut in volumele colective: Cantarea Romaniei (1977), Arc peste timp (1977), Arhiva de cenaclu (1997), Carari spre oameni (1972), Enigma cheii de argint (1985), etc. Zagreanu realizeaza si traduceri din scrierile unor autori maghiari. In perioada 1944–1945, activeaza ca ziarist publicist la ziarele Tribuna Romana, Libertatea Poporului si Patriotul din Arad.
Aurel Zegreanu a participat in cel de-al Doilea Razboi Mondial in grad de locotenent si capitan in Divizia 20 Infanterie. A fost decorat pentru luptele de la Stalingrad si Cotul Donului cu medalia "Cuciada impotriva Comunismului", Ordinul german "Vulturul German" in grad de cavaler, Ordinul "Steaua Romaniei" clasa V, cu panglica de Virtute Militara. Scriitorul a decedat pe 1 iulie 1979 la Cluj-Napoca.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro