Se apreciaza ca 10-12% din populatia globului foloseste mana stanga pentru scris, desen si celelalte activitati din viata de zi cu zi. Stangacii formeaza in societate o “minoritate” controversata, despre care abia ultimele decenii au dat la lumina mai multe lucruri noi. Pentru majoritatea societatilor traditionale din lume, care au mostenit o zestre culturala bogata, stanga a avut conotatii negative indiferent de context.
La eschimosi, de pilda, orice persoana stangace era privita ca un posibil vrajitor iar in Maroc inseamna ca este blestemata. Dincolo de ce au crezut acesti oameni cu inaintasii lor, se pare ca stangacii nu sunt deloc un grup de oameni blestemati de natura, ci dimpotriva.
Oare sunt stangacii mai creativi in arta? Cateva exemple reprezentative din istoria universala ne indreptatesc sa raspundem “da” categoric. Dintre artistii de seama este suficient sa amintim pe Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci, Rafaello de Montelupo si Rembrand van Rijn, genii care au schimbat cursul istoriei.
Dintre intelectuali s-au remarcat: Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, scriitoarea Lewis Carroll, Mozart, Beethoven, Nietzsche, Mark Twain, Goethe, Kafka si altii.
Studii au incercat sa raspunda daca exista o legatura directa intre mana folosita cu dexteritate si nivelul de inteligenta, starea de sanatate, respectiv creativitate. Rezultatele nu au fost, cel putin pana in prezent, destul de convingatoare. Ce se cunoaste sigur este ca partea dreapta a creierului coordoneaza partea stanga a corpului si vice-versa.
Altfel spus, oamenii au mai dezvoltata partea de creier opusa mainii pe care o folosesc natural. Se stie, de asemenea, ca fiecare competenta ocupa un loc bine definit la nivelul cortexului. Pe acest temei s-a postulat ca stangacii se nasc mai des cu talent la muzica si desen, pe cand dreptacii au chemare spre stiintele exacte.
Testari facute la Universitatea din Saint Lawrence, New York au aratat ca indicatorul de inteligenta IQ in cazul stangacilor ar putea fi superior decat la persoanele care se folosesc de mana dreapta.
24 mai 2013
I. C.
editor artline.ro