Gaziantep se afla in partea sudica a Turciei in apropierea de granita cu Siria, fiind capitala administrativa a provinciei omonime si unul dintre cele mai importante centre industriale din tara.
Orasul vechi cunoscut celor de demult ca Aintap isi avea vatra la 12 km nord de cea actuala, pe panta dealului Nizip. Regiune din jurul acestuia a fost locuita fara intrerupere din Paleolitic pana in prezent, ceea ce situeaza orasul printre cele mai batrane asezari din lume.
Gaziantep a suferit numeroase schimbari de-a lungul timpului cazand pe rand sub dominatia asirienilor, romanilor, persilor, bizantinilor si turcilor selgiucizi. Perioada de inflorire a Imperiului Otoman a insemnat pentru micuta asezare momentul oportun de a se afirma in plan economic, politic social si cultural.
Daca ajungeti in Gaziantep, chiar in centrul orasului veti observa faimoasa cetate Kale a carei vechime de 9000 ani uimeste pana si pe cei mai de seama istorici si arheologi. In mod ironic, este atat de veche incat nimeni nu se poate pronunta cu certitudine in privinta autorilor sai. Este de inteles ca monumentul a suferit in timp si multiple modificari. Prima reconditionare completa a fost savarsita in sec. VI de bizantini, a doua in 1481 iar ultima in vremea temutului Soliman Magnificul, in 1557.
La sud de Kale se afla bazarul saracacios, frumos in felul sau, alcatuit din stradute inguste pe care adie din cand in cand un miros puternic de condimente orientale. De regula aici puteti obtine orice obiect la un pret destul de avantajos negociind cu vanzatorii de la tarabe.
Pentru cei care doresc sa descopere mai multe aspecte din trecutul acestei asezari antice s-a infiintat Muzeul Etnografic Hasan Suzer. Exponatele cu valoare istorica si etnografica sunt organizate armonios astfel incat sa fie posibil un contact cat mai realist si profund cu epocile reflectate. Muzeul reproduce stilul de viata al celor din vechime prin decorarea camerelor in stil traditional. Muzeul prezinta de asemenea diferite arme, documente si fotografii ale eroilor rezistentei locale. Pe aceeasi linie se inscrie si Muzeul de Arheologie care adaposteste printre altele cateva mozaicuri romane.
In apropiere de satul Yesemek se afla cel mai mare muzeu in aer liber de sculptura din Orientul Apropiat. Obiectivul invata pe cei doritori mai multe decat orice carte de istorie sau arta, reflectand toate etapele, incepand cu cea de extractie a pietrei pana la savarsirea produsului final.
Sursa foto: 1, 2