Dorinta de a vizita regiunea Kastamonu si orasul omonim de la nord de Ankara este exprimata de tot mai multi turisti care ajung in Turcia. Asezarea despre care se spune ca dateaza din secolul XVIII. i. Hr. beneficiaza de un cadru natural generos, fiind inconjurat de culmi care depasesc pe alocuri 900 de m.
Prin simplitatea si farmecul sau, Kastamonu a demonstrat unei lumi intregi ca frumusetile Turciei nu se limiteaza doar la Stramtoarea Bosfor, Agia Sofia, Istanbul, Capadocia si statiunile insirate de-a lungul coastelor.
Orasul Kastamonu poate fi socotit cu putina ingaduinta un muzeu in aer liber, fiindca reuseste sa puna in lumina arhirectura religioasa si civila din vremuri apuse. In valea ingusta si pitoreasca in care se afla orasul, casele sunt in general fortificate iar strazile inguste sunt fragmentate ca intr-un labirint. In total circa 500 de edificii turcesti, armenesti si grecesti se numara printre cele cu valoare istorica.
Muzeul de Arheologie coboara vizitatorii printr-un exercitiu de imaginatie, pana in mileniile care au precedat etapa otomana, cu ajutorul artefactelor hitite, frigiene, persane, romane si bizantine descoperite in zona.
In perioada de maxima dezvoltare a Imperiului Otoman, Kastamonu stralucea fiind centrul cultural, comercial si religios de cea mai mare importanta in regiune. Totusi, se spune ca ceea ce ar avea orasul mai de pret la ora actuala "in picioare" ar preceda anul 1460, anul anexarii sale la teritoriile otomane.
In satul Kasaba din apropiere veti descoperi una dintre cele mai frumoase moschei, numita Mahmut Bey, care dateaza din 1366 si a fost construita dupa principiile arhitecturii selgiucide. Nu in ultimul rand, atentia cade pe usa din lemn masiv sculptata cu multiple si complexe motive orientale.
Orasul Kastamonu are numeroase hanuri si localuri, unele vechi de cateva secole, care asteapta ca intotdeauna sa primeasca drumetii peste noapte si sa ii serveasca cu cele mai bune preparate. Pozitia pe una dintre rutele comerciale i-a atras orasului odinioara numele de "patria usturoiului".
I. C.