Budva este considerata una dintre cele mai vechi asezari de pe coasta Marii Adriatice data fiind respectabila sa varsta de 2500 ani. Potrivit unei legende orasul ar fi fost fondat de Kadmo, fiul regelui fenician Agenos, dupa ce a fost alungat din Teba. Aflat aproximativ la granita dintre imperiul roman de rasarit si cel de apus, Budva avea sa se dezvolte ca spatiu de sinteza a celor doua mari culturi si puteri.
Zona de coasta, bine cunoscuta pentru plajele sale nisipoase si intensitatea cu care oamenii isi traiesc viata, reprezinta in prezent una dintre cele mai importante destinatii turistice muntenegrene. O contributie majora la farmecul acesteia o are cultura infloritoare ce tinde pe alocuri spre desavarsire. Este suficient in acest sens sa amintim de "comorile" centrului istoric situat pe o mica peninsula, inconjurat de un vechi zid de aparare. Orasul Budva este renumit de asemenea pentru vigoarea cu care a renascut in urma daunelor suferite la cutremurul produs in 1979. Amplul proiect de recuperare a frumusetilor naruite a fost finalizat 8 ani mai tarziu prin efortul oficialitatilor si cel al locuitorilor sai.
Interiorul bisericii Sf Ivan este infrumusetat prin numeroase picturi si icoane realizate de pictori venetieni intre secolele XV-XVII. Lacasul de cult este insa mult anterior acestei perioade, conform instoricilor el dateaza din veacul al VII-lea. Tot in centrul vechi mai exista doua biserici, si anume biserica Sf Maria din Punta datand de la anul 840 si biserica Sf Treime construita in 1804. De fapt, o mare parte din arhitectura intalnita in "orasul vechi" este de origine venetiana iar pentru a vedea acest lucru este suficient sa privesti usile, balcoanele frumos ornamentate si forma ferestrelor.
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologie de pe teritoriul orasului Budva a avut loc in anul 1939 cand a fost descoperita vila romana "Villa Urbana" in timpul unor sapaturi ocazionate de construirea unui hotel. Batrana cladire a functionat se pare in folos public beneficiind de numeroase incaperi. Intr-una dintre ele se pastreaza inca o pictura din secolele I-II ce infatiseaza simbolic legenda bine cunoscuta a originii orasului Budva.