imagine : Catacombele din Milos
- Avand o cultura veche de 2800 ani, Insula Milos reprezinta unul dintre leaganele civilizatiei elene.
Statui antice provenite de pe teritoriul ei si infatisand divinitati precum Afrodita, Asclepius, Poseidon si Apollo sunt gazduite in prezent de cele mai prestigioase muzee din lume.
Insula vulcanica Milos face parte din arhipelagul Ciclade si reprezinta una dintre destinatiile importante spre care se orienteaza o mare parte din turistii europeni in sezonul estival.
Satele, nu foarte numeroase, beneficiaza de un climat bland si reflecta arhitectura traditionala a locului. Contrastul dintre albul acestora si culoarea albastra a ferestrelor, usilor, cerului si a Marii Egee capteaza atentia inca de la primul contact vizual cu insula.
Cea mai importanta asezare din punct de vedere administrativ este Plaka. Satul are deschidere catre golful Milos si ofera o imagine fabuloasa cu numeroasele sale biserici si muzee ce includ exponate extrase din siturile arheologice ale insulei.
Desi au multe aspecte in comun, asezarile traditionale din Milos se deosebesc intr-un mod sensibil. Vizitatorii au experiente si trairi diferite atunci cand se gasesc in Plaka, Tripiti, Klima sau Fourkovouni.
In afara de aceste sate reprezentative recunoscute de Ministerul Turismului ca traditionale, exista si altele in care merita sa popositi pentru o vreme. Areti, Fyropotamos si Mantrakia sunt doar trei dintre asezarile pe care nu trebuie sa le omiteti din drumetiile pe care le veti intreprinde pe insula Milos.
In apropierea satului Tripiti, pe un deal relativ abrupt se gasesc renumitele catacombe din Milos ce serveau ca locuri de intalnire primilor crestini. Aici se oficiau ceremoniile religioase departe de ochii persecutorilor pagani inca din primul secol dupa Hristos.
Catacombele din Milos sunt unice pe teritoriul Greciei fiind printre cele mai importante destinatii ale turismului religios din lume.