Canakkale, cel mai important oras de pe tarmul sudic al Stramtorii Dardanele, beneficiaza de o asezare geografica exceptionala si se mandreste cu o istorie bogata. Drumul de la Istanbul pana aici dureaza in medie 5-6 ore, insa efortul va fi cu siguranta rasplatit pe deplin.
Gratie pozitiei sale strategice, orasul a constituit un punct de rezistenta in toate perioadele istorice, din vremea Troiei pana la Primul Razboi Mondial. In 1445, sultanul Mehmet II, cuceritorul de mai tarziu al Istanbului, a construit o cetate pe partea europeana a stramtorii la Kilitbahir si una pe malul opus la Cimenlik, pentru a controla traficul maritim intre Marea Egee si Marea Marmara.
Daca doriti sa purcedeti in cautarea orasului homeric Troia, Canakkale va fi cel mai probabil baza potrivita de plecare, ca si spre alte atractii din peninsula Gallipoli. Dintre obiectivele turistice pe care le gazduieste pot fi amintite: Cetatea Cimenlik, Muzeul Militar, Muzeul Naval si Muzeul de Arheologie.
Stramtoarea Dardanele este cunoscuta ca o provocare pentru inotatorii profesionisti. Legenda spune ca un tanar pe nume Leander a murit candva incercand sa inoate intr-una din nopti pana la iubita sa care se afla pe malul celalalt.
Muzeul de Arheologie se gaseste la aproximativ 2 km sud de piata principala si turnul cu ceas. Exponatele sale variaza de la fosile datate din Epoca Bronzului pana la obiecte faurite in apropierea zilelor noastre. Cele mai spectaculoase dintre ele au legatura desigur cu Troia.
Canakkale este unul dintre putinele locuri in care ai ocazia sa privesti si chiar sa te plimbi cu usurinta de pe un continent pe altul fiindca masinile si feriboturile fac zilnic legatura intre Canakkale, aflat pe partea asiatica, si Eceabat si Kilitbahir de pe partea europeana. Canakkale este un oras cosmopolit, cu hoteluri, restaurante si numeroase localuri unde puteti servi cea mai gustoasa cafea la nisip.
La circa 87 km catre sud veti intalni orasul Assos, vechiul centru de invatamant al Antichitatii unde cel mai stralucit elev al lui Platon, Aristotel, si-a petrecut trei ani din viata ca invatator. Aici a fondat o scoala de filosofie si a realizat primii pasi in studiul amplu al biologiei.
I. C.