Medias este al doilea centru urban ca importanta din judetul Sibiu si unul dintre cele mai bine conservate orase medievale intemeiate de saxoni din tara noastra. Situat in sectorul mijlociul al bazinului hidrografic al Tarnavei Mari, intr-o regiune bogata in ape mineralizate si sarate, Medias a inceput sa se impuna inca din veacul al XIII-lea ca un punct important pe teritoriul Transilvaniei.
Apele cu proprietati curative sunt la mare cautare si in zilele noastre, astfel se face ca turisti din intreaga tara vin adesea special pentru sarea de Bazna. Insa daca se intampla sa nimeriti in aceasta citadela a culturii romanesti, de ce sa nu va vindecati si sufletele patrunzand in cateva dintre obiectivele cele mai vechi si apreciate ? Medias este un adevarat muzeu in aer liber reusind negresit sa va lase o impresie buna.
Orasele sunt privite de specialisti ca replici ale organismului uman, avand "organe" care sa indeplineasca functiile de baza ale acestuia. In cazul Mediasului, inima ar fi biserica evanghelica ce poarta hramul Sf. Margareta, care dateaza din secolul al XV-lea. Desi a suferit modificari de structura de-a lungul timpului, lacasul de cult subordonat goticului tarziu conserva elemente originale, cum este altarul gotic triptic din 1480-1490.
Dar biserica nu este nicidecum cea mai proeminenta constructie in peisajul urban, fiindca aceasta mandrie ii revine Turnului Trompetilor. Prin turnul care se inalta pana la 68,5 m mesterii au avut parca ambitia sa atinga bolta cereasca…si aproape ca au reusit. Din orice parte a orasului ai privi, aproape fara exceptie vei vedea silueta svelta a turnului care prin inclinare aminteste de mult mai celebrul Turn din Pisa.
Din fericire, cele opt turnuri ale cetatii medievale ni s-au pastrat pana astazi si sunt recunoscute dupa urmatoarele numiri: Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Rotarilor si Turnul Steingasser.
Alte atractii ale centrului istoric din Medias sunt complexul arhitectural franciscan, Casa Schuller, Catedrala Ortodoxa si nu in ultimul rand strazile cu parfum arhaic iluminate arhitectonic.