Capitala Finlandei, Helsinki, se numara printre cele mai interesante orase-port aflate la Marea Baltica. Dintre cele peste 200 de parcuri pe care le adaposteste, trei merita cu prisosinta sa ocupe un loc fruntas intre atractii: Parcul Keskuspuisto, Parcul Toolonlahati si Parcul Esplanadin Puisto.
Helsinki a fost fondat in anul 1550 de regele Gustav I Wasa al Suediei, avand o istorie si o cultura ce merita cunoscute. In acest sens trebuie sa staruiti asupra muzeelor si arhitecturii urbane care ofera destule indicii despre trecutul zonei. In 1809, Finlanda a fost anexata la Rusia in urma unui razboi iar capitala Finlandei s-a mutat trei ani mai tarziu de la Turku la Helsinki.
Arhitectura orasului se caracterizeaza prin minimalism nordic si rafinament. De asemenea, aici se intalneste cea mai mare concentrare de cladiri in stil Art Nouveau din Europa. Vizita in centrul orasului se anunta de fiecare data o experienta deosebita, gratie multiplelor directii in care va puteti canaliza atentia.
Cladirile din jurul Pietei Senatului formeaza un exemplu coerent si unic de arhitectura neoclasica. Cele mai noi tendinte in arhitectura le veti putea cunoaste la Muzeul de Arta Contemporana, si prin intermediul High Tech Center din cartierul Ruoholahti.
Catedrala Uspenski este cea mai mare biserica ortodoxa din Europa de Vest si se impune prin influntele primite din partea lacasurilor bizantine si ruse. Numele sau vine de la cuvantul rus “uspenie” care se traduce Adormire. Superba catedrala a fost construita de rusi intre 1862-1868.
Desi orasul este relativ mic, bulevardele si aleile largi dau impresia de spatiu. Teatrul Suedez, cu restaurantul si barul sau opulent, incoroneaza bulevardul principal Pohjoisesplanadi. De asemenea, va puteti plimba pe faleza sau puteti vizita urmatoarele monumente: Casa Parlamentului, Muzeul de Arta Ateneum, Muzeul National al Finlandei si Biserica in Stanca.
Aceasta din urma este cunoscuta local sub denumirea de Temppeliaukio, fiind o biserica luterana in cartierul Toolo. In ciuda asteptarilor, biserica sapata in piatra nu are o vechime mare, dateaza abia din 1969, fiind opera fratilor arhitecti Timo si Tuomo Suomalainen.
Muzeul de Arta al Ateneului are cea mai mare colectie de pictura si sculptura din Finlanda, notabila fiind colectia de lucrari apatinand marilor artisti finlandezi.
Suomenlinna este o fortificatie construita la jumatatea veacului al XVIII-lea, pe mai multe insule de langa Helsinki, supranumita “Gibraltarul Nordului”. Suomenlinna a fost odinioara cea mai importanta fortareata a Balticii, astazi insa este un punct de atractie, accesibil cu feribotul prin intermediul curselor realizate zilnic. Fortificatia a fost inscrisa in anul 1991 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro