Comuna Biertan se gaseste in Transilvania, la cativa km de centrul imaginar al Romaniei si se numara printre acele sate mandre locuite odinioara de sasi. Cele trei asezari care o alcatuiesc, anume Biertan, Copsa Mare si Richis au fiecare cate o biserica fortificata iar pe langa acestea o serie de atractii individuale nu mai putin interesante.
Cine nu a auzit inca de ecoturism si doreste sa afle prin ce se diferentiaza de turismul normal trebuie sa viziteze aceste obiectie. Mai bine de 300 de ani, satul Biertan a fost centrul religios al sasilor din Ardeal, si sediu al Episcopiei Evanghelice (1572-1867), fapt dovedit prin edificiile cu valente religioase.
Pe langa biserica propiu-zisa, intregul ansamblu de la Biertan este absolut incantator, fiind compus din 7 turnuri. Turnul cu Ceas ofera un farmec aparte intregii zone.
Fiindca pastreaza caracteristici de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui urmator, biserica din Biertan a fost inclusa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO. In interiorul sau atrage atentia orga impunatoare care dateaza din 1869, ce detine nu mai putin de 1290 de tuburi.
Biserica evanghelica din Richis prezinta o importanta deosebita pentru istoria artelor din Romania, atat din punctul de vedere al arhitecturii cat si al sculpturii. Amplul portal de vest al bazilicii este poate cel mai insemnat element care reflecta arta gotica pe teritoriul Transilvaniei.
Sursa foto
I. C.