Alba Iulia se afla in sud-vestul Transilvaniei la confluenta Muresului cu raul Ampoi numarandu-se printre cele mai importante orase de pe teritoriul Ardealului din punct de vedere istoric si cultural. Vechea asezare dacica amintita de geograful antic Ptolemeu, dupa ce va fi supusa de puternicul Imperiu Roman va capata numele de Apulum.
Despre importanta si rolul sau politic, administrativ si militar vorbesc pana astazi ruinele castrului roman, cel mai mare din tara noastra, unde a stationat intre 106-275 d Hr Legiunea XIII Gemina.
Palatul Princiar dateaza din secolul al XIV-lea si a fost resedinta lui Mihai Viteazul in vremea primei uniri politice a tarilor romane. Din pacate forma pe care o are astazi difera mult de cea originala rezultand dupa modificarile prilejuite de numeroasele distrugeri ale invaziilor turco-tatare.
Cetatea impreuna cu cele sapte bastioane organizate in forma de stea au fost proiectate de arhitecti elvetieni iar lucrarile s-au executat la inceputul secolului al XVIII-lea.
Alba Iulia este locul in care la 1 Decembrie 1918 visul unirii Transilvaniei cu Tara Romaneasca devenea realitate. Muzeul Unirii expune in original documentele momentului istoric la care a participat intreaga suflare romaneasca. Sala in care s-a infaptuit unirea poate fi admirate de oricine are placerea sa vina pana aici.
In biserica ortodoxa din Alba Iulia ce prezinta vadite influente ale stilului brancovenesc a fost incoronat Regele Ferdinand I, fapt care i-a atras si numele de Catedrala Incoronarii. Lacasul de cult are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor deschis si naos ingust. In interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire in segment de arc de cerc.
Si daca arhitectura religioasa este cea care va intereseaza cu precadere, merita sa va opriti si la catedrala romano-catolica "Sf. Mihail". Biserica dateaza din secolul XIII si imbina armonios stilurile romantic-tirziu, gotic, baroc si renascentist. Aici se odihnesc Iancu de Hunedoara, fratele acestuia Johannes Miles, fiul mai mare Ladislau si regina Isabella cu Ioan Sigismund.
Sursa foto:
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1d_2P5Ly2XfZ6UMyB0qE0uBJ6PCd8kv2cRpH6qQ8hgwDFNViZ2g&t=1
I. C.