La 160 km de capitala Republicii Moldova veti gasi Soroca, oras cu importanta majora in istoria comuna a romanilor din dreapta si stanga Prutului. Folclorul pretinde ca pe acest loc, cu cateva secole inainte de Hristos, a existat colonia greaca Olhionia, iar alta legenda sustine ca Soroca era orasul numit de geti Serghidava. Cert este ca aici, pe malul drept al Nistrului, cele mai vechi urme dateaza din paleolitic si demonstreaza cat de favorabile au fost aceste meleaguri pentru viata umana.
Orasul Soroca este ca marime al 8-lea centru urban din Moldova iar turistii il enumera deseori printre cele mai pitoresti, gratie asezarii geografice si obiectivelor sale culturale. Monumentul Istoric “Cetatea Soroca”, din centrul localitatii, reprezinta o fortificatie moldoveneasca de secol XV, intemeiata de Stefan cel Mare in fata vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortarete genoveze, Alciona. Asa cum o vedem, cetatea dateaza din timpul domniei lui Petru Rares, care a transformat-o in 1543 si 1546 cu sprijinul unor arhitecti din Ardeal.
Constructia are forma perfect rotunda cu 5 turnuri dispuse la distante egale intre ele. Numai soldatii locuiau in citadela de obicei, dar pe timp de ocupare isi gaseau adapostul in interior si sorocenii. Existenta cetatii a fost conditionata de crearea unei frontier politice de-a lungul Nistrului, asigurarea unei vieti economice si comerciale protejata de invaziile staine. Cetatea Soroca este unicul monument medieval din Moldova care s-a pastrat in forma originala, iar lucrul acesta ii confera o valoare deosebita.
Exista o legenda veche despre Barza alba a cetatii Soroca, in care se spune ca pe timpul unui indelungat asediu al tatarilor, o barza alba ar fi adus struguri aparatorilor infometati si insetati ai cetatii, daruindu-le biruinta. In bastionul de la intrare exista si o biserica mica militara.
Tot aici puteti vizita monumentul ridicat pe stanca, deasupra Nistrului, botezat “Lumanarea Recunostintei” si manastirea Cosauti. La inceputul secolului al XIX-lea, orasul a trecut in stapanirea imperiului Rus, iar pe langa populatia bastinasa romaneasca s-au stability numerosi rusi, ucraineni si evrei. Faptul ca sute de ani orasul Soroca a fost centru comercial, mestesugaresc si agricol al Principatului Moldova reiese si din arhitectura mai noua ori mai veche a localitatii.
Constructii in stilul modern neoromanesc și neoclasic au aparut in perioada interbelica. Tot atunci s-au efectuat lucrari de amenajare publica, s-a planificat constructia unui dig impotriva inundatiilor și ridicarea catedralei in Piata Unirii. Printre edificiile noi aparute la Soroca mai pot fi mentionate cladirea gimnaziului pentru baieti „A.D. Xenopol” (dupa 1932) si farmacia (1934).
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro