Provincia siciliana Agrigento ofera turistilor o experienta tipica pentru zona Mediteranei, adica peisaje marine si o infuzie substantiala de atractii turistice. Una dintre primele asezari care te intampina cu ospitalitate pe costa sud-vestica a insulei din varful “cizmei” italiene este orasul Sciacca.
Asezarea fondata de greci in secolul V i. Hr, a primit numele de “Thermae” dupa apele termale care izvorasc si astazi din Muntele San Calogero. Daca perioada antichitatii pare sa fi ramas undeva departe in urma, nu acelasi lucru se poate spune si despre epoca medievala.
Sciacca pastreaza multe dintre cladirile care dadeau parfumul de altadata, in cartierele care se coboara pana aproape de mare. Piazza di Scandaliato poate fi socotita kilometrul “zero” al localitatii atat pentru vizitatori cat si pentru localnicii care se odihnesc, socializeaza sau doar citesc o carte la umbra pomilor in zilele toride.
Cele mai multe dintre pub-urile, restaurantele si magazinele din oras se gasesc in acest loc sau prin apropiere. Primaria orasului, care functioneaza intr-un fost colegiu iezuit din secolul al XVII-lea, reprezinta principala atractie culturala a pietei.
O alta categorie de interes turistic o formeaza lacasurile de cult. Catedrala Maria Magdalena, pe care o gasiti in Piazza Don Minzoni, este un edificiu din secolul al XII-lea, cu fatade din secolul al XVI-lea.
La nord de catedrala functioneaza bisericuta cu trei abside San Nicolo la Latina, ridicata in vremea dominatiei normande. Mai departe, in Piazza G. Noceto din Sciancca se afla vechea biserica San Michele, edificata intaia data la 1371 si recladita in secolul XVII.
Pentru a admira arhitectura civila medivala mergeti pe Via Incisa, unde la sud de biserica Santa Margherita va va iesi in cale Casa Arone, cu ferestrele sale inguste. Nu mai putin interesante sunt palatele din Sciacca: Palazzo Steripinto, Palazzo Tagliavia (sec. XI) in stil neogotic si Palazzo Perollo (sec. XV).
La vest de Casa Arone se afla Porta di San Chiesa del Carmine Salvatore (sec. XVI), poarta orasului, o cladire gotica alterata ca multe altele pe parcursul perioadei baroce si supusa modificarilor si reparatiilor.
Sursa foto: wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro